EL MARIMON A LA CERDANYA

 

            El dolor et situa al costat dels perdedors (Foto de E. Hemingway al front amb soldats             republicans a la Guerra Civil  Espanyola). 

EL MARIMÓN A LA CERDANYA

Uns dies de repòs a La Cerdanya. Esmorza a la terrassa del Bar LA CENTRAL de Puigcerdà, que al Segle XIX fou un bastió lliberal en la Guerra contra els reaccionaris Carlistes. Ens ho recorda el Monòlit de 1873 de la Plaça Major. Els Carlistes serien grosso modo l’equivalent actual dels Nacionalistes radicals i altres hooligans amb alopècia. Recorda la cerveseria del Carrer Fosc de la nit passada. Tornant a l’hotel va caure sobre la neu com li passà al Robert Walser camí del manicomi de Berna. ¡Tenien totes les marques de cervesa del món els fills de puta¡. La més forta es diu SATÀN i la fan a Ripoll uns joves entusiastes. Llegeix ANTOINE ET JULIE (1952) de George SIMENON, novel.la que narra la terrible història d’un home vençut per l’alcohol al París dels anys cinquanta del segle XX. Una obra fantàstica. No té cura. El dolor el situa al costat dels perdedors. Pobres imbècils – pensava i pensava. Li fa pena l’Antoine i també, és clar, la desgraciada Julie.

Demana una Voll-Damm gelada. “¡Les 10,30 és massa aviat animal¡”. “Que porc arribes a ser” . Al llac reapareix el Cigne negre coix, el seu amic de l’ànima que el crida amb estridència.

Pénible: avorrit . Chance: sort. J’ai besoin de faire l’amour avec toi. Quin sapastre...

El nacionalisme és un sentiment, una il.lusió, una emoció.

Un sentiment que val com a substitut al sentiment Religiós, amb els quatre gats que encara van a missa, amb la pèrdua de la fe que movia les muntanyes del Canigó. També contra la feina més manual, més mediocre o rudimentària.

El nacionalisme fa menys  avorrida aquesta puta vida, i moltíssima gent amb molt poca cultura, ben manipulada,  es tornen holligans amb banderes al vent, gorres, bufandes, xapetes distintives, camisetes, mitjons, condons, calces i calçotets, i són la massa humana, amb criatures i tot, els que més criden a les Diades nacionals i xalen veient POLÒNIA a la grandíssima televisió “pública” (amb multicanals) que patim a Catalunya.

Amb aquesta alegria col.lectiva sorgeixen actes de generositat, impensables quan es treballava a la industria i als tallers d’aquell nostàlgic Barri del Poble Nou de Barcelona, el soroll de les filadores, dels tallers,  impossibilitava escoltar el sermó de la Muntanya del Mossen Espartico.

Molt bé, però si ho pensem amb suficient raciocini i perspectiva, aquesta suposada generositat es limita únicament als connacionals, els nostres, nosaltres sols, com cridàvem els filo feixistes  que desfilaven, bens juntets, per Montjuic als anys 30 del s. XX.

Als altres, ni aigua, a la fi tenen la culpa de totes les desgràcies, i són els traïdors de la pàtria que figuren a llistes negres, ben assenyalats.

El nacionalisme fomenta primer la desconfiança i seguidament l’odi al veí que, molt sovint com ens ensenya la història passada, acaba amb enfrontaments violents i guerres.

Un petit país com el nostre és una Panera ostentosa de Nadal amb galls d’indi que es barallen amb els becs.

Torna a Barcelona cansat de veure vaques i més vaques de color verd. Va a sopar al Restaurant DA PIETRO davant el notable edifici de la cantonada muntanya del Passeig Sant Gervasi cantonada amb el seu Carrer de Craywinckel, on viu. Una molt bona còpia de LA PEDRERA en modern. LA PEDRERA. Va més borratxo que una cubà. Al Josep PLA li hauria agradat.

FI

Escrit al Hotel Park de Puigcerdà el mes de desembre de 2015. 

 

 

 


Comentarios

Entradas populares de este blog

ELS DIARIS DE 1991

EL INTERROGATORIO

EL ASCENSOR