DIARIS DELS QUADERNS 2011

 


ISLA DE SOCOTRA (YEMEN) QUE EN SU TIEMPO FUE VISITADA POR SIMBAD EL MARINO EN SUS MARAVILLOSOS VIAJES QUE ALEGRABAN TANTAS INFANCIAS. A. Soms

DIARIS (any 2011)

 

 

A primera hora d’aquell matí de Nadal gelat com no recordava , MARIMÓN va consultar el significat de la paraula adulador al  DICCIONARIO DE LOS LUGARES COMUNES (ed. Ave Fénix , Buenos Aires, 1.977)  de GUSTAVE FLAUBERT:    

“Detéstables flatteurs, présent le plus funeste / Que puisse faire aux rois la colère celeste¡ ,

Apprenez que tout flatteur / Vit aux dépens de celui qui l’écoute”.

 La  nit anterior havia patit un somni horrible: el perseguien alienígenes caníbals  . Estava tancat en una espècie de bunker relativament segur i els monstres atacaven sense parar. No recorda amb quina dona estava, però ella li cridava:  “¡No ploris idiota¡”. No podia permetre's el luxe de morir. Les seves filles el necessitaven. Viure sense viure. El luxe de morir sense dolor. C’est la vie.

 També anota aquets fragment de FLAUBERT que tenia anotat al seu Quadern :

 “La vida se compone en gran medida, y aunque mucha gente no se percate, de los que se nos oculta y ocultamos, incluso en las almas más sencillas”.

 

S’havia despertat relativament en bon estat, però amb una estranya marca de queixal a l’esquena. Feia un diumenge radiant i es recuperava lentament prenent el sol al seu jardí de la casa de Gelida.  Va començar a anotar al seu quadern noticies i articles de premsa que l’hi interessaven  :  Voluntaris de la “Memòria Històrica” havien trobat el cos d'un brigadista internacional que heroicament havia cobert la retirada dels soldats republicans a la batalla de l'Ebre. L'anomenaven Charlie Parker. L'esquelet es trobava en perfectes condicions de conservació. També trobaren bales. Un fusell, una maquineta d'afaitar, part del seu uniforme militar, les seves botes en perfecte estat. Estava enterrat a la zona de la línia defensiva notablement dissenyada pel Tinent Coronel Tagüeña.   La retirada del XV Cos del exercit de la II República Espanyola sota les ordres del  Tagüeña es va produir el 14 de novembre de 1.938.  Gràcies a soldats anònims com el Charlie moltíssims soldats van salvar les seves vides fugint pel pont de Flix direcció Ascó i Tarragona. “Charlie el último combatiente” era un magnífic relat del JACINTO ANTÓN. Un dels seus periodistes-escriptors predilectes.

 El genial escriptor barceloní VILA MATAS (molts imbècils el tenen proscrit de la cultureta catalana per no escriure en l’idioma oficialista) publica el seu article setmanal  a EL PAÍS titulat “VIAJES CON WALTER BONATTI” , on relata les peripècies tràgiques que patí l'alpinista italià que formà part de l'històrica expedició que a mitjans dels anys cinquanta arribà per primera vegada al K2.

 Bonatti es va sentir traït pels dos companys que van aconseguir arribar al cim després de ser abandonat,  ell i al seu sherpa Chang.  Segons la versió de Bonatti, els dos havien passat la nit a la intempèrie per guardar el poc oxigen que els quedava. El sherpa al veure la conducta dels altres dos homes es va llençar al buit. Bonatti va ser trobat deu anys després amb un manuscrit a la boca: “Fuí traicionado, ello marca a fuego el alma de un hombre joven y desequilibra su espíritu lo suficiente  para hacerlo enfermar i enloquecer”.

 

Anotà al seu quadern unes referències de dos obres que li interessaven, una de MELVILLE “TAIPI” sobre el canibalisme i “DIARI D’UN LLADRE” i de Jean GENET.  També una divertida entrevista a “La Contra” a LA VANGUARDIA  a una guapíssima escriptora francesa de la seva edat. “Sóc economista, demano disculpes”. “Recomano maximitzar el plaer sense maximitzar el benefici”.

 M’apuntava el primer, pensava. Era despietada contra els alts consultors de finances sorgits de la Escola de Negocis de París.  Definitivament brillant. ¡Quins ulls blaus que té aquesta parisenca¡. ¡Són totals¡.   

 A la revista dominical es publicava un llarg article sobre la infidelitat dins el matrimoni. ASHLEY MADISON era un agència que s'anunciava a internet per possibilitar aventures sexuals esporàdiques per llibertins i llibertines.

 Li va cridà l’atenció una referència literària titulada  “LA ISLA DEL AVE ROC” amb una fotografia en blanc i negre superba, d'un autor de Barcelona molt poc conegut : JORDI ESTEVA. L'article parla de les cinquanta illes més llunyanes i misterioses del planeta. Esteva retrata l’ illa de SOCOTRA, situada al Marc Indic a uns vint-i-cinc kilòmetres de la punta sud del continent africà i a més de quatre-cents de les costes d'Aràbia. En aquesta illa es buscaven tresors com ara el àloe i la mirra, en estat pur. L'àloe el feien servir els lluitadors romans per curar-se les ferides de les batalles. ALEJANDRO EL MAGNO no havia aconseguit arribar-hi. En aquesta illa vivia l'ocell gegant ROC, que es menciona a les aventures de SIMBAD el Mariner. SOCOTRA ha estat sempre per l'imaginari dels aventurers marins un lloc de misteri. Cau de pirates, bruixes i nigromants. La referència mundial per ESTEVA és l'”ATLAS OF REMOTE ISLANDS” publicat el passat 2.010.  A part de SOCOTRA, es descriuen altres mítiques illes com la de CAMPBELL a l'Antàrtida amb un paisatge tan desolat que la seva simple visió provoca tristor als pocs tripulants de vaixells que s'apropen a les seves costes. La illa de PUKAPUKA on tots els seus habitants viuen sempre nus i on es practica el sexe en grup  de totes les formes possibles.. El sexe es font d'alegria. No existeix el sentiment de gelosia. No existeix el matrimoni.  Una capità anglès explicà a les seves memòries que van haver de lluitar contra els intents desesperats dels religiosos espanyols i portugesos que fins i tot van plantejar a llurs reis la necessitat d'exterminar tota la població indígena d’aquella illa al creure que tots havien estat engendrats pel Diable. Sortosament aquells intents va fracassar ja que aquesta illa és de molt difícil accés, i fins i tot no apareix en moltes cartes de navegació.

Al cor de la seva illa perduda, ESTEVA , amb seixanta anys complerts, se sentia feliç. Feliç com un anís. 

 El Castell de Gelida no s’havia mogut de lloc. ¿Què collons faria per Cap d’any?.

 

 

                     FI

            

 

 

 

 

 


Comentarios

Entradas populares de este blog

ELS DIARIS DE 1991

EL INTERROGATORIO

EL ASCENSOR