ESTUDI DELS CONSORCIS ADSCRITS A L'AJUNTAMENT DE BARCELONA

 



Dedicat a les meves superiores de la dirECció d'empreses, organismes, consorcis, FUNDACIONS I ASSOCIACIONS DE L'AJUNTAMENT DE BARCELONA SRES. MONTSE ESCODA I  BEA JULVE

ELS CONSORCIS ADSCRITS A L’AJUNTAMENT DE BARCELONA

Una vegada estudiats exhaistivament els diferents Estatuts adscrits a l’Ajuntament de Barcelona, considero que caldria introduir les MODIFICACIONS ESTATURÀRIES QUE ES PROPOSEN en asquest INFORME:

ESTATUTS DEL CONSORCIS AJUNTAMENT DE BARCELONA:

1-AGÈNCIA LOCAL D’ENERGIA DE BARCELONA

2-CONSORCI TURISME DE BARCELONA

3-CONSORCI DEL BESÒS

4-CONSORCI DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA

5-CONSORCI CAMPUS DIAGONAL-BESÓS

6-CONSORCI LOCALRET

7-CONSORCI MERCAT DE LES FLORS

8-CONSORCI DEL MUSEU DE LES CIÈNCIES NATURALS

9-CONSORCI MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA

10-CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA

 

D’entrada cal dir que, com veurem, els Consorcis de Turisme de Barcelona i de la Fira internacional de Barcelona presenten una greu irregularitat donat que en el seu articulat no consta a quina Administració estan adscrits contravenint clarament el que estableix de forma imperativa l’article 120 de la  “LEY 40/2015,  de 1  de octubre de 2015, DE RÉGIMEN JURÍDICO DEL SECTOR PÚBLICO - BOE núm. 236 de 2/10/2015 (en endavant LRJSP):

 

 

 

Artículo 120 LRJSP- RÉGIMEN DE ADSCRIPCIÓN

“1-Los estatutos de cada C. determinarán la Administración Pública(AP) a la que estará adscrito de conformidad con lo previsto en este artículo.

DEFINICIÓ

Els Consorcis venen regulats en el articles 118 a 127 de l’esmentada Llei bàsica. 

“Artículo 118. DEFINICIÓN Y ACTIVIDADES PROPIAS

“1. Los Consorcios son entidades de Dª Público, con personalidad jurídica propia y diferenciada, creadas por varias Administraciones Públicas o Entidades integrantes del Sector público, entre sí o con participación de Entidades Privadas, para el desarrollo de actividades de interés común a todas ellas, dentro del ámbito de sus competencias.

2. Los Consorcios podrán realizar actividades de fomento, prestacionales o de gestión común de Servicios públicos y cuantas otras estén previstas en las Leyes.

3. (Convenios de cooperación transfronteriza/ Convenios internacionales)

4. En la denominación de los Consorcios deberá figurar necesariamente la indicación “consorcio” o su abreviatura “C”.

 

 

 

 

 

 

PROPOSTES DE MODIFICACIÓ DELS ESTATUTS DELS CONSORCIS DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA :

PRIMERA.- TEXT CONSOLIDATS  DE TOTS ELS ESTATUTS DELS CONSORCIS:

Dir que a diferència de les altres Entitats ja estudiades, els Estatuts dels Consorcis tenen una estructura molt variable.

Aquest Lletrat, considera que seria necessari, que tots els Estatuts dels CONSORCIS ADSCRITS A L’AJUNTAMENT DE BARCELONA siguin objecte d’una consolidació per obtenir el text refós , degudament actualitzat i adaptat a la Normativa jurídica vigent o Règim Jurídic que els hi siguin específicament d’aplicació.

El motiu de la proposta és l’actual dispersió normativa en l’aplicació de les Principals modificacions estatutàries dels ens dependents o adscrits al nostre Ajuntament, dutes a terme des l’any 2016, fins l’actualitat: 

-Instrucció Municipal de 30-12-2016 relativa als Criteris Generals a seguir en aplicació de la “Ley 39/2015, de 1 de octubre, del Procedimento Administrativo Común de las Administraciones Públicas BOE núm. 236, de 2/10/2015, i de la “Ley 40/2015, d’1 d’octubre, de Régimen Jurídico del Sector Público BOE núm. 236 de 2/10/2015”(LRJSP)

-Instrucció Municipal de 30-7-2018 relativa a la descentralització funcional i als mitjans propis de l’Ajuntament de Barcelona.

-Gaseta Municipal de 20-6-2023 que regula  possibilitat de celebració de les sessions mitjançant eines telemàtiques.

 

Aquesta consolidació permetria disposar d’una autèntica Compilació dels diferents textos  dels Estatuts dels Consorcis adscrits a l’Ajuntament de Barcelona, el que suposaria un esglaó més de l’escala cap el progrés i la modernització del Dret, d’acord amb el Principi o Màxima de la Il·lustració: “sapere aude”, beneficiant, en definitiva, la transparència, la informació pública, la seguretat jurídica i l’eficiència  en la gestió de l’Ajuntament de Barcelona i s’escau de les altres Administracions o Entitats consorciades, envers la ciutadania.

 

Cal dir que d’acord amb la millor Doctrina (“COMENTARIOS A LA LEY 490/2015 DE RÉGIMEN JURIDICO DEL SECTOR PÚBLICO” EL CONSULTOR DE LOS AYUNTAMIENTOS, DIRECTORA: CONCEPCIÓN CAMPOS. Ed. Wolters Kluver),  una de les aspiracions o objectius de la LRJSP, és precisament aconseguir una regulació unitària  de tots els Consorcis.

Actualment la LRJSP  regula amb  caràcter unitari per a tots els Consorcis : la Creació dels C. (art. 123) , el contingut dels seus Estatuts (art. 124), el seu règim jurídic (art. 119), la seva adscripció a una Administració Pública (art. 120) , el Règim de personal (art. 121), el seu Règim pressupostari, de comptabilitat, de control econòmic-financer i   Patrimonial (art. 122), la regulació del Dret de separació i els seus efectes (arts. 125 i 126); i la Dissolució i Liquidació del C. (art. 127), i el Règim de control (art. 85).

SEGONA.- ARTICLES 1 : ESTABLIR EL RÈGIM JURÍDIC D’APLICACIÓ DE FORMA UNITARIA I ESPECIFICA

COMENTARI O CONSIDERACIONS: Considerant el dit en l’anterior punt,  és del tot necessari establir específicament, de forma igualitària, dins l’articulat dels seus Estatuts el Règim jurídic dels Consorcis:  la Normativa jurídica que el hi sigui d’aplicació.

És evident que la Normativa legal aplicable que conforma el Règim Jurídic del Consorcis, i la seva Jerarquia Normativa,  ha d’especificar-se sempre, per evitar dubtes, confusions o inseguretat jurídica als tercers.

 

L’article 119 de la “Ley 40/2015 de Régimen Jurídico del Sector Público” (en endavant LRJSP) estableix:

“Régimen jurídico:

1. Los consorcios se regirán por lo establecido en esta Ley, en la normativa autonómica de desarrollo y sus Estatutos.

 2.  En  lo  no  previsto  en  esta  Ley,  en  la  normativa  autonómica  aplicable,  ni  en  sus Estatutos sobre el Régimen del derecho de separación, disolución, liquidación y extinción, se estará a lo previsto en el Código Civil sobre la sociedad civil, salvo el régimen de liquidación, que  se  someterá  a  lo  dispuesto  en  el  artículo  97,  y  en  su  defecto,  el  Real  Decreto Legislativo 1/2010, de 2 de julio.

3. Las normas establecidas en la Ley 7/1985, de 2 de abril, y en la Ley 27/2013, de 21 de diciembre,  de  racionalización  y  sostenibilidad  de  la  Administración  Local  sobre  los Consorcios locales tendrán carácter supletorio respecto a lo dispuesto en esta Ley.”

 

 

TERCERA.- RÈGIM D’ADSCRIPCIÓ DELS CONSORCIS A L’AJUNTAMENT DE BARCELONA: PROPOSTA DE MODIFICACIÓ DELS ESTATUTS DEL CONSORCI DE TURISME DE BARCELONA I DEL CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA:

Com he dir supra aquests Estatuts no contemplen la seva adscripció a cap Administració Pública, el que pot comportar una falta de control per part de l’Intervenció General de l’Ajuntament de Barcelona, a més de contravenir l’establert en l’article 120 de la LRJSP.

Artículo 120 LRJSP- RÉGIMEN DE ADSCRIPCIÓN

“1-Los estatutos de cada C. determinarán la Administración Pública(AP) a la que estará adscrito de conformidad con lo previsto en este artículo.

2-De acuerdo con los siguientes criterios, ordenados por prioridad en su aplicación y referidos a la situación en el primer día del ejercicio presupuestario, el Consorcio quedará adscrito, en cada ejercicio presupuestario y por todo este período, a la AP que:

a) Disponga de mayoría de votos en los órganos de gobierno

b) Tenga facultades para nombrar o destituir a la mayoría de miembros de los órganos ejecutivos

c) Tenga facultades para nombrar o destituir a la mayoría de miembros del personal directivo

d) Tenga facultades para nombrar o destituir a la mayoría de miembros del órgano de gobierno

e) Financie en más de un 50% , en su defecto, en mayor medida la actividad desarrollada por el C., teniendo en cuenta tanto la aportación del fondo patrimonial como la financiación concedida cada año.

f) Ostente el mayor porcentaje de participación en el Fondo patrimonial.

g) Tenga mayor nº de habitantes o extensión territorial (…)

En el supuesto de que participen en el C. Entidades privadas, el C no tendrá ánimo de lucro y estará adscrito a la AP que resulte de acuerdo con los criterios establecidos en el apartado social.

3-Cualquier cambio de adscripción a una AP, cualquiera que fuere su causa, conllevará la  modificación de los Estatutos del C en un plazo no superior a 6 meses, contados desde el inicio del ejercicio presupuestario siguiente a aquel en que se produjo el cambio de adscripción.”

 

COMENTARI O CONSIDERACIONS: EL RÈGIM D’ADSCRIPCIÓ del Consorcis (article 120 de la LRLSP):

Serveix de salvaguarda del dit Principi del control d’eficàcia i supervisió contínua al recaure en l’Administració a la que el C. estigui adscrit,  garantint d’aquesta forma que l’Administració al que estiguin adscrits els ens consorciats, serà la responsable  del compliment dels Principis de Seguretat jurídica (art. 9.3 Constitució CE), de Responsabilitat dels poders públics (arts. 103.1 y 133.4 CE), de Control de la despesa pública (art. 136 CE) y de la racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, que venen regulades a l’article 135 de  la CE, que va comportar l’aprvació dde la Llei orgànica 27/2013, de 27 de diciembre, racionalización y sostenibilidad de la Administración local), “del que trae causa” el mencionat supra Real Decreto 424/2017, com es diu a l’Exposició de motius d’aquesta Norma. 

 

Una vegada revisats els Estatuts dels Consorcis de l’Ajuntament de Barcelona, podem afirmar que tots fan referència expressa al Règim d’adscripció a l’Ajuntament de Barcelona, excepte els Estatuts del CONSORCI DE TURISME DE BARCELONA  i els Estatuts de CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA , que no contemplen el Règim d’adscripció, el que suposa una greu vulneració de l’Article 120 (“Régimen de Adscripción”) de la LRJSP.

 

Així:

Els articles dels Estatuts que fan una correcta menció expressa de la seva adscripció a l’Ajuntament de Barcelona són:

1-AGÈNCIA LOCAL D’ENERGIA DE BARCELONA (Article 1.3)

3-CONSORCI DEL BESÒS (Article 1)

4-CONSORCI DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA (Article 1.1)

5-CONSORCI CAMPUS DIAGONAL-BESOS (Article 2)

6-CONSORCI LOCALNET (Article 2.3)

7-CONSORCI MERCAT DE LES FLORS (Article 1)

8-CONSORCI DEL MUSEU DE LES CIÈNCIES NATURALS (Article 1.1)

9-CONSORCI MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA (Article 1.2)

 

 

 

PROPOSTA DE MODIFICACIÓ: Per tot l’exposat, es proposa incloure als Estatuts  del CONSORCI DE TURISME DE BARCELONA i als Estatuts del CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA que no contemplen el Règim d’adscripció, vulnerant el citat supra  Article 120 de la LRJSP, el següent text:

“El Consorci està adscrit a l’Ajuntament de Barcelona.”

 

 

QUARTA.- PROPOSTES DE MODIFICACIÓ:

ADAPTACIÓ DELS ESTATUTS A LA “INSTRUCCIÓ DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA” de data 30-12-2016 QUE FIXA ELS CRITERIS GENERALS A SEGUIR EN L’APLICACIÓ DE LA LLEI 39/2015 d’1 d’octubre, DEL PROCEDIMENT ADMINISTRATIU COMÚ DE LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES(LPACAP), EL RÈGIM DE RECURSOS.

COMENTARIS O CONSIDERACIONS:

PRÈVIA: ÀMBIT D’APLICACIÓ:

 Aquesta Instrucció en el seu Punt 2 “Àmbit d’aplicació subjectiu” , s’estableix:

“Els criteris establerts a la Instrucció resulten d’aplicació a:

c) Els Consorcis (...).”

 

4-1.- RESPECTE A LA POTESTATS ADMINISTRATIVES de la LPACAP (Ley 39/2015).

 

COMENTARIS O CONSIDERACIONS

Els Estatuts dels Consorcis haurien d’establir amb detall quines son les seves POTESTATS ADMINISTRATIVES i en conseqüència s’hauria d’establir EL REGIMEM DELS RECURSOS a que tenen dret els ciutadans o les entitats afectades per un Acte Administratiu contrari a les seves pretensions o interessos que posen fi a la via administrativa, cal dir, com veurem amb major detall, que només podran ser dictats (o signats) per un Funcionari de carrera, òbviament  adscrit a  la plantilla del Consorci, i que podran ser objecte dels  Recursos corresponment.

BEA determinar les Potestats administratives bàsiques

Quan a les “POTESTATS ADMNISITRATIVES” (EN SENTIT AMPLI DEL REDACTAT EX. ATRIBUCIONS i FACULTATS, BEA) , i una vegada revisats els diferents Estatuts dels Consorcis, els textos Estatutaris que contemplen de forma específica en el seu articulat quines són les Potestats administratives del Consorci són:

AGÈNCIA LOCAL D’ENERGIA DE BARCELONA (article 7)

CONSORCI DEL BESÒS (article 6)

CONSORCI DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA (article 2)

CONSORCI CAMPUS DIAGONAL-BESÓS (article 5)

CONSORCI LOCALNET (article 6)

CONSORCI MERCAT DE LES FLORS (article 6)

CONSORCI DEL MUSEU DE LES CIÈNCIES NATURALS (article 3.2)

CONSORCI MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA (article 5)

Una vegada revisats tots els Estatuts del C. únicament els estatuts del CONSORCI DE TURISME DE BARCELONA  i, en menor grau,  els Estatuts de CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA  no contemplen específicament en el seu articulat quines són les seves Potestats Administratives, ni preveuen el Règim de Recursos. 

 

PROPOSTA DE MODIFICACIÓ 4-1: Introducció d’un article on es determinin o es revisin les POTESTATS ADMINISTRATIVES bàsiques que tenen els Consorcis.

PROPOSTA DE MODIFICACIÓ 4-2: Respecte als Recursos Administratius de la LPACAP

COMENTARIS O CONSIDERACIONS:

Tots els Actes o Resolucions Administratives, dictats en exercici de les seves Potestats Administratives, que posen fi a la via administrativa, i que només podran ser dictats (o signats) per un Funcionari de carrera, òbviament  adscrit a  la plantilla del Consorci, podran ser objecte de Recurs. Acomplint el Dret que tota persona té a obtenir una tutela judicial efectiva establert en l’article 24 de la CE. 

 La INSTRUCCIÓ en el seu Criteri General núm. 17 “Règim de Recursos” diu:

17.1.- La Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu comú de les Administracions Públiques, no introdueix canvis en la regulació de l’objecte i classes de recursos administratius, que continuen essent els Ordinaris (alçada i reposició) i l’extraordinari de Revisió.

En l’àmbit dels Districtes, caldrà estar a allò establert a la disposició a la Disposició addicional cinquena de la Llei 1/2006, per la qual es regula el règim especial del municipi de Barcelona, en relació al recurs d’alçada previst per a la impugnació dels actes emanats dels seus òrgans.

 17.2.- Com a novetat important, es substitueix el termini de 30 dies (hàbils), fins ara previst a l’article 111.3 de la derogada Llei 30/1992 per entendre suspesa l’execució de l’acte impugnat, pel d’1 mes  que es comptarà des que la sol.licitud de suspensió ha tingut entrada en el Registre sense que l’òrgan competent hagi dictat notificat Resolució expressa a l’efecte.  

17.3.- La resolució que declari la inadmissió d’un Recurs necessàriament haurà de fonamentar-se en alguna de les causes contemplades a l’article 116 de la Llei 39/2015.

 17.4.-En cap cas no es declararà l’extemporaneïtat d’un recurs administratiu interposat contra un acte que no sigui exprés.

17.5.-A partir de l’entrada en vigor de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu comú de les Administracions Públiques. Resten suprimides les reclamacions administratives prèvies a l’exercici d’accions civil i laborals que, en el seu cas, podran ser instades directament pels interessats davant dels respectius ordres jurisdiccionals. 

 

Una vegada revisats els diferents Estatuts dels Consorcisels textos Estatutaris que contemplen,  presenten amb una redacció variable,  el Dret a interposar un “Recurs administratiu”  contra els Actes administratius que posen fi a la via administrativa són:

CONSORCI AGÈNCIA LOCAL D’ENERGIA DE BARCELONA

Article 18:

1- Els Actes del/de la Director/a gerent poden ser impugnats en via administrativa davant el/la President, , mitjançant el recurs d’alçada, d’acord amb el que estableix la “Llei  30/1992, de 26 de novembre,  de Règim Jurídic de les Administracions Públiques”.

2- Els Acords i les Resolucions adoptats per/per la President/a exhaureixen la via administrativa. I són susceptibles de ser objecte de recurs mitjançant Recurs potestatiu de reposició, regulat a la Llei 30/1992, o bé directament mitjançant el Recurs davant la via contenciosa-administrativa  previst a la Llei reguladora.* En matèria tributària el recurs de reposició té caràcter preceptiu.

*”Ley 29/1998, de 13 de julio, reguladora de la Jurisdicción Contencioso-administrativa”

3- Les reclamacions de responsabilitat patrimonial i l’exercici d’accions, quan a les reclamacions prèvies a la via civil i laboral, es regeixen per les previsions de la normativa esmentada.

S’hauria de MODIFICAR aquest article per quan encara es remet a la derogada “Ley 30/1992, de 26 de novembre,  de Régimen Jurídico de las Administraciones Públicas”, no informa dels terminis per interposar els recursos, i inclou les reclamacions prèvies, que han estat suprimides per la vigent Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu comú de les Administracions Públiques.

CONSORCI CAMPUS DIAGONAL-BESÓS

Article 2 in fine, “Els seus acords i resolucions podran ser impugnats en via administrativa i/o contenciós, de conformitat amb el que preveu la legislació de règim local i general.

S’hauria de derogar aquest article al no informar sobre els terminis per interposar els recursos , ni contempla la possibilitat d’interposar el Recurs potestatiu de Reposició, ni els terminis per interposar-los.

 

CONSORCI DEL MUSEU DE LES CIÈNCIES NATURALS

Article 23.2: “Contra els actes administratius de la Gerència, la Direcció o la Comissió Delegada, es pot interposar Recurs d’alçada davant del Consell General. Els acords del Consell General exhaureixen la via administrativa”.

S’hauria de DEROGAR aquest Article 23.3 al establir l’obligatorietat de la reclamació administrativa prèvia,  de conformitat amb els arts. 120 i següents de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

La vigent Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu comú de les Administracions Públiques, ha suprimit la necessitat de les reclamacions prèvies, d’altra banda s’esmenta la derogada Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, quan s’hauria d’invocar l’esmentada Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu comú de les Administracions Públiques.

 

CONSORCI MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA

Article 26.3: “Contra els actes administratius dels òrgans del Consorci es podrà interposar Recurs d’alçada davant l’Òrgan superior jeràrquic, excepte els acords del Consell General, que esgota la via administrativa”

 S’hauria de MODIFICAR aquest precepte, donat que no informa suficientment sobre els Recursos i els terminis en  que es poden interposar, i obvia la possibilitat d’interposar Recurs contenciós-administratiu en el termini de 2 mesos a partir de la notificació expressa, d’acord amb el regulat a L’Article 46 de la “Ley 29/1998, de 13 de julio, reguladora de la Jurisdicción Contencioso-Administrativa (BOE núm. 167 de 14 de juliol de 1.998).  

 

Els Estatuts que NO regulen adequadament el Règim de Recursos SÓN :

CONSORCI TURISME DE BARCELONA

CONSORCI DEL BESÒS

CONSORCI DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA,

CONSORCI LOCALRET CONSORCI MERCAT DE LES FLORS

CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA

 

Vist l’exposat, cal dir que els articles d’ alguns Estatuts dels Consorcis que regulen el Règim dels Recursos, són dispersos, massa generalistes , poc clars o imprecisos, no informen sobre els terminis d’interposició dels Recursos, ni els tipus d’aquests  (per exemple utilitzen el terme “impugnació”  enlloc  de “Recurs”, veure l’article 2 in fine del Estatuts del Consorci Campus Diagonal Besos),   i  encara es remeten, com hem vist supra, a la derogada “Ley 30/1992, de 26 de novembre, de Régimen jurídico de las Administraciones Públicas y del procedimiento Administrativo común” , per tant considerem que el més convenient i pràctic seria una MODIFICACIÓ GENERAL consistent en establir un nou Article únic per a tots els C. , amb el redactat següent i d’acord amb l’establert sobre els Recursos Administratius a la “Ley 39/2015, de 1 de octubre, del Procedimento Administrativo común de las Administraciones Públicas) LPACAP, y en especial a la “Ley 29/1998, de reguladora de la Jurisdicción Contencioso-Administrativa (BOE núm. 167 de 14 de juliol de 1.998):

 

4.2.- PROPOSTA DE MODIFICACIÓ GENERAL - TEXT ÚNIC QUE ES PROPOSA PER A TOTS ELS ESTATUTS DELS CONSORCIS ADSCRITS A L’AJUNTAMENT DE BARCELONA RESPECTE AL RÈGIM DE RECURSOS:

TEXT QUE ES PROPOSA:

 “Contra l’Acte administratiu que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar Recurs d’alçada davant de l’òrgan superior jeràrquic del que va dictar l’Acte Administratiu, o Recurs potestatiu de Reposició, davant del  mateix òrgan que l’ha dictat, en el termini de 1 mes a comptar des del dia següent al de la notificació expressa  del mateix,  o directament Recurs contenciós-administratiu davant la jurisdicció ordinària en el termini  de 2 mesos comptats des del dia següent a  la notificació expressa o publicació del mateix.

 

CINQUENA PROPOSTA DE MODIFICACIÓ: EL RÈGIM DE CONTROL D’EFICÀCIA I DE SUPERVISIO CONTINUA , REGULACIÓ UNITARIA PER A TOTS ELS ESTATUTS DELS CONSORCIS

COMENTARIS O CONSIDERACIONS:

El marc general del Control, com hem dit supra el trobem  en diversos preceptes de la “Ley 40/2015 de Régimen  Jurídico del Sector Público”  (en endavant LRJSP).

Així, l’ Article 81.2 de la LRJSP : estableix els Principis Generals d’actuació als que estan sotmeses totes les entitats que formen part del Sector Públic institucional:

Principi de legalitat

Principi d’eficiència en la gestió pública

Principi d’estabilitat pressupostària

Principi de sostenibilitat financera

Principi de transparència

El precepte bàsic que regula el Règim de Control el trobem en els articles 81.2 i 85 de la LRJSP   que estableixen el Principi general de  Control d’eficàcia i supervisió continua; de les Entitats dependents (o adscrites) per part de les Administracions Públiques de les que despenguin o hi estiguin adscrites, imposant de forma determinant les obligacions de les entitats del Sector Públic dependents o adscrites a l’Ajuntament de Barcelona, el Control d’eficàcia i de supervisió contínua:

 

Artículo 81.2 LRJSP. Sistema de supervisión continua:

2.- Todas las Administraciones Públicas deberán establecer un sistema de supervisión contínua de sus entidades dependientes, con el objetivo de comprobar la subsistència de los motivos que justificaron su creación y su sostenibilidad financera, y que deberá influir la formulación expresa de propuestas de mantenimiento, transformación y extinción.

Més específicament, en el segon paràgraf segon,   l’Article 85 de la LRJSP regula les formes, instruments, actuacions, i obligacions que tenen totes les entitats que formen part del Sector Públic,  per assegurar el Control d’eficàcia i de Supervisió continua:

Artículo 85 “Control de eficacia y de Supervisión continua”

1-Las entidades inegrantes del sector público institucional estatal estarán sometidas al control de eficàcia y supervisión continua, sin perjuicio de los establecido en el art. 110.  

Para ello, todas las entidades integrantes del sector público institucional estatal contarán, en el momento de su creación, con un plan de actuación, que contendrá las líneas estratégicas en torno a las cuales se desenvolverá la actividad de la entidad, que se revisarán cada tres años, y que se completará con planes anuales que desarrollarán el de creación para el ejercicio siguiente.

2. El control de eficacia será ejercido por el Departamento al que estén adscritos, a través de las inspecciones de servicios, y tendrá por objeto evaluar el cumplimiento de los objetivos propios de la actividad específica de la entidad y la adecuada utilización de los recursos, de acuerdo con lo establecido en su plan de actuación y sus actualizaciones anuales, sin perjuicio del control que de acuerdo con la Ley 47/2003, de 26 de noviembre, se ejerza por la Intervención General de la Administración del Estado.

3. Todas las entidades integrantes del sector público institucional estatal están sujetas desde su creación hasta su extinción a la supervisión continua del Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas, a través de la Intervención General de la Administración del Estado, que vigilará la concurrencia de los requisitos previstos en esta Ley. En particular verificará, al menos, lo siguiente:

a) La subsistencia de las circunstancias que justificaron su creación.

b) Su sostenibilidad financiera

c) La concurrencia de la causa de disolución prevista en esta ley referida al incumplimiento de los fines que justificaron su creación o que su subsistencia no resulte el medio más idóneo para lograrlos.

Las actuaciones de planificación, ejecución y evaluación correspondientes a la supervisión continua se determinarán reglamentariamente.

4. Las actuaciones de control de eficacia y supervisión continua tomarán en consideración:

a) La información económico financiera disponible.

b) El suministro de información por parte de los organismos públicos y entidades sometidas al Sistema de control de eficacia y supervisión continúa.

c) Las propuestas de las inspecciones de los servicios de los departamentos ministeriales.

Los resultados de la evaluación efectuada tanto por el Ministerio de adscripción como por el Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas se plasmarán en un informe sujeto a procedimiento contradictorio que, según las conclusiones que se hayan obtenido, podrá contener recomendaciones de mejora o una propuesta de transformación o supresión del organismo público o entidad.”

 

A nivell local:

El “Decreto 424/2017 de 28 de abril por el que se regula el Régimen jurídico del Control interno de las entidades del Sector Público Local” (BOE núm. 113 de 12 de mayo), és la norma bàsica d’aplicació respecte al Règim de Control de les entitats del S.P Local.

L’apartat 24 de l’esmentada INSTRUCCIÓ publicada a la GASETA MUNICPAL DE BARCELONA núm. 34 de 30-12-2016, recull el Principi fonamental del control d’eficàcia i supervisió contínua establert als vistos supra Articles 81 i 85 de la LRJSP, a la que estan sotmeses totes  les Entitats integrants del Sector Públic, del que formen part els Consorcis adscrits al nostre Ajuntament.

 

TEXT QUE ES PROPOSA:

“Tots els Consorcis estan subjectes al règim de supervisió continua i control d’eficàcia, que es durà a terme d’acord amb les directrius i sota la direcció de la Intervenció General de l’Ajuntament de Barcelona”

 

 

SISENA PROPOSTA DE MODIFICACIÓ: ESTABLIR ALS ESTATUTS LES OBLIGACIONS ESTABLERTS EN L’ARTICLE 57 DE LA “LEY 7/1985, de 2 abril, REGULADORA DE LAS BASES DEL RÉGIMEN LOCAL (BOE núm. 80 de 3/471985) , PELS CONSORCIS LOCALS.

Artículo 57: Consorcios para la Cooperación interadministrativa:

1-La cooperación económica, técnica y administrativa entre la Administración local y las Administraciones del Estado y de las CCAA, tanto en servicios locales como en asuntos de interés común, se desarrollará con carácter voluntario, bajo las formas y en los términos previstos en las leyes, pudiendo tener lugar, en todo caso, mediante los Consorcios o Convenios que suscriban.

(…)

2-La suscripción de convenios y constitución de C deberá  mejorar la eficiencia de la gestión pública, eliminar duplicidades administrativas y cumplir con la legislación de estabilidad presupuestaria y sostenibilidad financiera.

3-La constitución de un C sólo   podrá tener lugar cuando la cooperación no pueda formalizarse a través de un Convenio y siempre que, en términos de eficiencia económica, aquélla permita una asignación más eficiente de los recursos económicos. En todo caso, habrá de verificarse que la constitución de un C no pondrá en riesgo la sostenibilidad financiera del Conjunto de la hacienda de la Entidad local de que se trate, así como del propio C, que no podrá demandar más recursos de los inicialmente previstos”. 

 

 

PROPOSTES DE MODIFICACIONS GENERAL: ESTABLIR ALS ESTATUTS (Entre el “objectius o finalitats”) INCORPORAR COM A NOUS ARTICLES LES SEGÜENTS OBLIGACIONS ESTABLERTES EN AQUEST ARTICLE 57 LBRL :

 

“El Consorci es regirà pel Principi d’especialitat d’acord amb el seus objectius i finalitats”

“El Consorci contribuirà a millorar l’eficiència de la seva gestió pública”

“El Consorci es compromet ha complir  la legislació de estabilitat pressupostaria i sostenibilitat  financera.”

“El Consorci no podrà demandar nous recursos dels inicialment previstos.

“Amb caràcter previ al inici de les seves activitats, les entitats consorciades hauran de garantir l’aportació de les quantitats compromeses”.

 

Així, també s’acompliria, com analitzarem més endavant, amb l’establert l’article 124.2.b) de la LRJSP (Contingut dels Estatuts)

 

 



SETENA PROPOSTA DE MODIFICACIÓ: SOBRE EL RÈGIM DE CONTROL I RESPONSABILITAT   

Dir que els Estatuts que contemplen de forma adequada aquesta obligació són:

 

AGÈNCIA LOCAL D’ENERGIA DE BARCELONA

Article 14.3: “La funció pública de control i fiscalització interna de la gestió econòmica-financera i pressupostària correspon a la Intervenció General de l’Ajuntament de Barcelona o a funcionaris tècnics que actuïn per delegació d’aquesta, i l’exerciran d’acord amb la normativa que regeix a l’Ajuntament de Barcelona”. 

 

CONSORCI DEL BESÒS:  

L’article 17 apartat tercer regula el “Règim de control

“La funció pública de control i fiscalització interna economicofinancera i pressupostària correspon a la Intervenció del l’Ajuntament de Barcelona o al personal funcionari que actuï per delegació d’aquesta i que l’exerceixi d’acord amb la normativa que regeix a l’Ajuntament de Barcelona. L’interventor o interventora assisteix  amb veu i sense vot a les reunions de la Comissió Executiva i del Consell General”.

 

COMENTARI O CONSIDERACIONS: El tractament del Règim de control és el correcte.

No obstant, si es manté en aquest text stricto sensu que l’Interventor de l’Ajuntament de Barcelona s’obliga ha assistir sempre a totes les reunions de la Comissió Executiva i del Consell General, quan en moltes ocasions es tracten temes que no precisen la seva assistència, podria comportar situacions no desitjades, com d’anulabilitat o d’impugnació dels acords adoptats en dites reunions, al no estar present l’Interventor general de l’Ajuntament de Barcelona.

 

PROPOSTA DE MODIFICACIÓ d’aquest darrer paràgraf: substituir “assisteix” per “podrà assistir sempre”.

CONSORCI DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA: L’Article 19 regula adequadament el Règim de control.

CONSORCI CAMPUS DIAGONAL-BESÓS

Article 18.3 (“De la Secretaria, la intervenció i Tresoreria de fons”) i 25 (“Règim de Tuteles”)

Els Estatuts d’aquest Consorci regulen de forma dispersa el Règim de Control (veure els Comentaris de la PROPOSTA DE MODIFICACIÓ PRIMERA).

D’aquesta forma:

Article 18.3: “La funció pública de control i fiscalització interna de la gestió econòmico-financera i pressupostaria correspondrà a la Intervenció General de l’Ajuntament de Barcelona, o per funcionaris tècnics que actuaran per delegació d’aquest, que l’exercirà d’acord a (sic: amb) la normativa que regeix a l’Ajuntament de Barcelona.



Article 25:

1.Les administracions públiques que integren aquest Consorci exerciran de manera coordinada les tasques de supervisió i d’adequació a la legalitat de les actuacions del Consorci.

PROPOSTA DE MODIFICACIÓ caldria modificar aquest punt 1.

COMENTARI O CONSIDERACIONS: les tasques de supervisió corresponen sempre, exclusivament,  a la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona.

TEXT QUE ES PROPOSA: Article 25:

“1. Les administracions públiques que integren aquest Consorci exerciran de manera coordinada les tasques de supervisió i d’adequació a la legalitat de les actuacions del Consorci, sota la direcció de la Intervenció General de l’Ajuntament de Barcelona.”  

 

CONSORCI LOCALRET :

Article 29.4

29.4. la Funció pública de control i fiscalització interna de la gestió econòmica-financera, correspondrà a un òrgan administratiu, amb la denominació d’Intervenció general.

COMENTARI O CONSIDERACIÓ: Caldria modificar aquest punt 4 , per determinar de forma expressa que la Intervenció general és el de l’Ajuntament de Barcelona.

 

MODIFICACIÓ ESTAUTÀRIA : TEXT QUE ES PROPOSTA:

“29.4. la Funció pública de control i fiscalització interna de la gestió econòmic-financera, correspondrà a la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona. “

Aquests Estatuts regulen la necessitat d’Autoritzacions prèvies, el que considero interessant per evitar o prevenir actuacions no ajustades a Dret.

Article 29.bis: “Autoritzacions”

Sense perjudici del compliment de les previsions aplicables sobre estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, cal l’autorització prèvia de l’Ajuntament de Barcelona per:

a) La creació o participació en societats, fundacions, associacions, o qualsevol altra persona jurídica d’àmbit nacional o estranger.

b) Per la concentració de qualsevol operació financera, tals com préstecs, crèdits i avals.

 

COMENTARI: Aquest règim d’Autorització prèvies consta ens els següents Estatuts:

CONSORCI LOCALRET (article 29 bis)

CONSORCI MERCAT DE LES FLORS (article 16.5)

CONSORCI DEL MUSEU DE LES CIÈNCIES NATURALS (article 21.5)

 

La preceptiva autorització, constitueix una novetat destacable envers la resta d’Estatuts, i reforça considerablement la supervisió i control per part de l’Ajuntament de Barcelona, pel que considero que es podria fer extensiu a la resta dels Textos Estatutaris dels Consorcis. (BEA)

 

CONSORCI MERCAT DE LES FLORS: Article 16.4

16.4 La Funció pública de control i fiscalització interna de la gestió econòmicofinancera, i pressupostària l’exerceix la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona o funcionaris tècnics que actuen per delegació d’aquesta i que l’exerceixen d’acord amb la normativa que regeix a l’Ajuntament de Barcelona.

16.5  Les operacions financeres, tal com préstecs  , crèdits i avals, se sotmetran a l’autorització prèvia dels òrgans competents de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

CONSORCI DEL MUSEU DE LES CIÈNCIES NATURALS DE BARCELONA.  Article 21.5

Encara que no facin menció expressa del Règim de control, implícitament sí que s’estableixen els mecanismes que asseguren dit control, en especial la necessitat d’autorització prèvia assegura o reforça aquest Règim.

21.5 Sense perjudici del compliment de les previsions aplicables sobre Estabilitat Pressupostaria i Sostenibilitat financera, cal autorització prèvia de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya per :

a) La creació o participació en societats, fundacions, associacions, o qualsevol altre persona jurídica d’àmbit nacional o estranger.

b) Per la concentració de qualsevol operació financera, tals com préstec, crèdits i avals.

   

CONSORCI MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA:

Article 21.2: La Funció pública de control i fiscalització interna de la gestió econòmica, financera, i pressupostària correspon a la Intervenció General de l’Ajuntament de Barcelona o a funcionaris tècnics que actuen per delegació d’aquesta i que l’exerceixen d’acord amb la normativa que regeix a l’ajuntament de Barcelona.

Els Estatuts que considero no regulen adequadament el Règim de control són:

CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA

COMENTARI O CONSIDERACIONS:

Aquest Consorci, al igual que succeeix amb el CONSORCI DE TURISME DE BARCELONA , al no regular el Règim d’Adscripció, considero que suposa una greu vulneració de l’Article 120 (“Régimen de Adscripción”) de la LRJSP.

Quan al Règim de Control, l’article 36 dels estatuts Consorci Fira Internacional de Barcelona  escotament diu:

“El Consorci està subjecte a la fiscalització superior de la Sindicatura de Comptes de Catalunya, d’acord amb les competències d’aquest òrgan de fiscalització”

És precisament la no regulació del Règim d’adscripció a una Administració (en aquest cas l’Ajuntament de Barcelona) , és el que provoca que la fiscalització o control no recaigui en L’Interventor de l’Ajuntament de Barcelona.

Quan  a l’Auditoria externa , no s’estableix  que es realitzi sota la Direcció de l’esmentat Interventor general. 

PROPOSTA DE MODIFICACIÓ Caldria DEROGAR aquest article, pels motius abans exposats. 

 

VUITENA PROPOSTA DE MODIFICACIÓ : APLICACIÓ DE LES OBLIGACIONS DE QUE EN ELS ESTATUTS CONSTIN LES OBLIGACIONS QUE IMPOSA ALS CONSORCIS L’ARTICLE 124 DE LA LRJSP 

 

Artículo 124 LRJSP. Contenido de los Estatutos

“Los Estatutos de cada Consorcio determinarán la Administración Pública a la que estará adscrito, así como su régimen orgánico, funcional y financiero de acuerdo con lo previsto en esta ley, y, al menos, los siguientes aspectos:

a) Sede, objetivo, fines y funciones.

 

b) Identificación de participantes en el Consorcio así como las aportaciones de sus miembros. Así estos efectos, en aplicación del Principio de responsabilidad previsto en el Artículo 8 de la Ley orgánica 2/2012, de 27 de abril, los Estatutos incluirán cláusulas que limiten las actividades del Consorcio si las entidades consorciadas incumplieran los compromisos de financiación o de cualquier otro tipo, así como fórmulas tendentes al aseguramiento de las cantidades comprometidas por las entidades consorciadas con carácter previo a la realización de las actividades presupuestadas.

c) Órganos de gobiernos y administración, así como su composición y funcionamiento, con indicación expresa del Régimen  de adopción de acuerdos.

 

Podrán incluirse Cláusulas que contemplen la suspensión temporal del Derecho de voto o a la particpación en la formación de acuerdos cuando las Administraciones o entidades consorciadas incumplan manifiestamente sus obligaciones para el Consorcio, especialmente en lo que se refiere a los compromisos de financiación de las actividades del mismo. “

  

d) Causas de disolución.

 

Per tant: s’estableix de forma imperativa  l’obligatorietat d’incloure les següents  Clàusules en els Estatuts de tots els Consorcis:

En tots els casos, els Estatuts dels C. han d’incloure com a mínim la regulació següent:

1er.- El domicili social, l’objecte, les funcions i les finalitats dels C.

Resulta capital que els Estatuts determinin amb  total nitidesa  l’ objecte i els fins del C. , així com les Funcions que se li assignen als seus òrgans, amb el propòsit de garantir el Control tant en el procés de creació como en el seu funcionament posterior. El Principi d’especialitat resulta bàsic pels Consorcis.

2on.- Identificació dels ens consorciats degudament adscrits  

Als efectes de l’aplicació del Principi de Responsabilitat previst en l’article 8 de la “Ley Orgánica 2/2012, de 27 de abril, de Estabilidad Presupuestaria y Sostenibilidad Financiera (BOE 103 de 30/4/2012)” 

3er.- Règim orgànic: òrgans de govern i d’administració (composició i funcionament)

4art.- Determinar de forma expressa les Aportacions, les regles pel càlcul de la quota corresponent, i en cas d’incompliment manifest d’algun consorciat, preveure adoptar les següents mesures.

a) Limitació de les activitats del C. 

b) Assegurar les quantitats compromeses, amb caràcter previ, al inici de les seves activitats.

5ª.- Suspensió temporal del dret a vot o del dret a participar als consorciats que incompleixin manifestament amb les seves obligacions, en especial les Aportacions compromeses.   S’allibera als membres de realitzar aportacions si qualsevol dels altres membres encara no les hagi aportat.

6é.- Causes de dissolució del C. en tot cas , òbviament, serà causa de dissolució, quan s’hagin assolit els objectius o, a la inversa, quan no s’hagin  assolit o acomplert (art. 127.1 LRJSP)

 

Segons la Doctrina citada supra, haurien de formar part dels Estatuts:

A)Als efectes de l’exercici el Dret de separació:

La duració del C.  o les obligacions estatutàries que el seu incompliment legitimen l’ exercici d’ aquest Dret.  

B) Las previsions per continuar el C. en el supòsit  de que algun membre exerceixi el Dº de Separació.

C)-La Cessió global d’ actius y passius en cas de Dissolució (arts. 125, 126 y 127 LRJSP) 

D) Seria convenient que els  Estatuts estableixin Normes i procediments per a l’incorporació/ampliació de nous consorciats.

 

Cal recordar que la Disposició addicional quarta de la LRJSP atorga un termini a totes les Entitats  i organismes públics perquè adaptin els seus Estatuts que finalitza l’ 1 de octubre de 2024.

 

ANÀLISI DELS ESTATUTS DELS CONSORCIS:

AGÈNCIA LOCAL D’ENERGIA DE BARCELONA

 

L’article 2 estableix de forma clara els Objectius dels C.

L’article 3: Identifica els membres de ple dret del Consorci.

L’article 4: Preveu i regula el procediment d’admissió de nous membres

L’article 5:  estableix de forma clara les Funcions del C.

L’article 6: Designa la seu social

El seu Títol II i III Regulen, respectivament  el Règim orgànic i funcional (articles 8, 9 , 10) i els càrrecs de President, Vicepresidents, Director/Gerent, Secretaria i la intervenció, detallant  les seves corresponents Atribucions  i Funcions.

L’article 10.1 : identifica les entitats consorciades i el seu percentatge de representants amb dret a vot en l’Assemblea.

L’article 21. Dins l’apartat dels Recursos del C. , i concretament en el seu apartat a) fa referencia a les Aportacions dels ens consorciats, “en la forma i quantia convinguda en el seu programa anual d’aportacions”

L’article 10.2: preveu la possibilitat de noves incorporacions de membres de ple dret, d’acord amb l’article 4, establint-se degudament la condicions de la integració.   

L’article 14.3 regula adequadament el control i fiscalització interna de la gestió econòmica-financera i pressupostària que correspon a la intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona.

L’article 17 apartats 1,2,3 i4 regula amb detall els quòrums i el  Règim d’adopció d’acords.   

L’article 17.5 i l’article 24 regulen amb detall el Règim de separació i la seva corresponent quota (positiva o negativa).

L’article 25, dins del Títol VII ”Dissolució i liquidació del Consorci”, enumera les Causes de dissolució del C.  

L’article 25 apartats 4,5 i 6 , regula les regles pel càlcul de la quota de separació.

 L’article 25.7 , contempla la possibilitat de la cessió global d’actius i de passius a un altra entitat jurídicament adequada amb la finalitat de mantenir la continuïtat de l’activitat i assolir els objectius del Consorci.

NO ES REGULEN ELS SEGÜENTS PUNTS PEL QUE SERIA NECESSARI MODIFICAR ELS ESTATUTS PER COMPLIR AMB L’ESTABLERT A L’ARTICLE 124 “CONTENIDO DE LOS ESTATUTOS” DE LA LRJSP:

-   La limitació de les activitat del C. en cas d’incompliment manifest d’una entitat consorciada dels seus compromisos de finançament

-   La suspensió temporal del dret a vot o a participació en casos d’incompliments manifestos en especial dels seus compromisos de finançament.

-   Fórmules per assegurar les quantitats compromeses per les entitats consorciades amb caràcter previ a la realització de les activitats pressupostades.

 

 

CONSORCI DEL BESÒS

 

L’article 1 : estableix  l’Objectiu del C.

L’article 2: Identifica els membres fundadors de  del Consorci, i  preveu la incorporació posterior de nou membres de ple dret, remetent-se a una tramitació del procediment corresponent.

L’article 3 : Designa la seu social

L’article 5:  enumera i defineix de forma clara les Funcions , competències i atribucions del C.

Els articles 8 , 9  10 i 11  determinen el règim orgànic i funcional del C. , els Òrgans de govern i d’administració, detallant  les seves corresponents atribucions, competències  i Funcions:

Consell General

Comissió executiva

Presidència i vicepresidències

Direcció i sub-direcció general

Secretaria

L’interventor

L’article 10 : Regula el Consell General, la seva composició (28 membres) , identificant les entitats consorciades i establint el règim d’acords i el  quòrum necessari per la celebració de les assemblees o juntes generals.

L’article 12: Regula la Comissió executiva, la seva composició (7 membres) ,  i establint el règim d’acords i el  quòrum necessari.

L’article 18. Dins el Capítol V (“Hisenda i règim econòmic-financer del Consorci”), en el seu apartat e) fa referència expressa a les Aportacions dels ens consorciats i al règim econòmic-financer del C.

L’article 18.2 “in fine” preveu que en el cas que alguna entitat consorciada  incompleixi els seus  compromisos  de finançament, el Consorci limitarà la seva activitat en el territori municipal de l’ens que hagi incomplert, en proporció al nivell d’incompliment i en la mesura que sigui possible i no afecti projectes que impliquin el territori municipal d’altres ens consorciats.    

L’article 28 Regula amb detall el “Règim de separació dels membres”, l’exercici del dret de separació i les regles pel càlcul de la quota de separació (positiva o negativa)

L’article 29 (“Dissolució i liquidació del Consorci”) , quan  a les Causes  de dissolució del C. es remet als supòsits que determina l’article 324 del Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals.

L’article 29.3 estableix el nomenament del liquidador per part del Consell Rector, però obvia dir que el liquidador haurà de pertànyer a l’Administració a la qual el Consorci està adscrita, en aquest cas l’Ajuntament de Barcelona, pel que CONSIDERO que aquest precepte s’hauria de MODIFICAR especificant aquesta circumstància d’acord amb l’establert a l’article 127.2 de la LRJSP.   

L’article 29.5 , contempla la possibilitat de la cessió global d’actius i de passius a un altra entitat jurídicament adequada amb la finalitat de mantenir la continuïtat de l’activitat i assolir els objectius del Consorci.

 





NO ES REGULEN ELS SEGÜENTS ASPECTES: PEL QUE SERIA NECESSARI MODIFICAR ELS ESTATUTS PER COMPLIR AMB L’ESTABLERT A L’ARTICLE 124 “CONTENIDO DE LOS ESTATUTOS” DE LA LRJSP:

 

-   La suspensió temporal del dret a vot o a participació en casos d’incompliments manifestos en especial dels seus compromisos de finançament.

-   Fórmules per assegurar les quantitats compromeses per les entitats consorciades amb caràcter previ a la realització de les activitats pressupostades. 

 

 

MODIFICACIONS ESTATUTÀRIES:

Per tot l’exposat, es PROPOSA incorporar  NOUS ARTICLES amb els redactats següents:

 

 “El Consell general podrà proposar limitar les activitats del Consorci en el supòsit de que alguna de les  entitats consorciades incompleixi els seus compromisos de finançament, tenint en compte la gravetat dels mateixos i el grau de risc per la sostenibilitat financera i la estabilitat pressupostària, que haurà de valorar, en tots els casos, la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona La resta de membres del consorci quedaran alliberats de realitzar aportacions si algun dels altres membres incompleix els seus compromisos de finançament ”

 

-    “El Consell general podrà acordar la suspensió temporal del dret a vot o la participació en la formació d’acords del Consorci,  quan una Administració o Entitat consorciada incompleixi de forma manifesta les seves obligacions envers el mateix , especialment quan es produeixin incompliments del seus compromisos de finançament de les activitats del Consorci”

 

CONSORCI DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA

L’article 1.1: identifica els membres de ple dret del Consorci

L’article 1.7 : la seva seu social.

L’article 2 estableix de forma clara els Objectius , finalitats i funcions dels C.

L’article 4 Regula el seu Règim orgànic i funcional, i els articles 5, 6, 9, 11 i 14, respectivament, els seus fins i funcions.  

La presidència (fins i funcions article 5)

La vicepresidència (fins i funcions article 6)

El Consell general (fins i funcions article 9)

La Comissió executiva (fins i funcions article 11)

La gerència (fins i funcions article 14)

La Secretaria i la intervenció (article 15)

 

L’article 9.s) preveu la possibilitat de que el Consell General aprovi l’ampliació del Consorci.

L’article 17 “Recursos econòmics del Consorci” , quan a les aportacions de les dues Administracions consorciades: Ajuntament de BCN i Diputació de BCN, estableix que aquestes Aportacions estaran determinades en els Consignacions “específiques” que tinguin assignades en els seus respectius Pressupostos, el que considero innecessari fer cap proposta de modificació Estatutària, i que el text d’aquest article és suficient i adequat a la naturalesa del Consorci de Biblioteques.

En aquest sentit, els apartats 2 i 3 de l’article 18 dels estatuts, diuen:

1.   Les aportacions dels ens consorciats hauran de ser suficients per a cobrir les despeses i les necessitats originades per la gestió del servei, d’acord amb els Plans d’actuació aprovats.

2.   Les aportacions directes de la Diputació de Barcelona són per atendre, com a mínim, les despeses de personal bibliotecari d’acord amb els estàndards de lectura pública.  

NOTA: Es la mateixa Consideració que es feia quan tractàvem de les necessitats reals i pràctiques ,  de que alguns Consorcis, segons la seva naturalesa,  hagin de ser Mitjans Propis dels Consorcis. 

L’article 19 “Pressupost, comptabilitat i control”, regula correctament en els seus tres punts el règim econòmic-financer del C.

L’article 24 regulen amb detall el Règim de separació i el càlcul de la  corresponent quota  (positiva o negativa).

L’article 25 , regula i determina les causes de Dissolució del Consorci.

L’apartat 5 d’aquest article contempla la possibilitat de la cessió global d’actius i de passius a una altra entitat jurídicament adequada amb la finalitat de mantenir la continuïtat de l’activitat i assolir els objectius del Consorci que es liquida.  

NO ES REGULEN ELS SEGÜENTS PUNTS, PEL QUE ES NECESSARI MODIFICAR ELS ESTATUTS PER COMPLIR AMB L’ESTABLERT A L’ARTICLE 124 “CONTENIDO DE LOS ESTATUTOS” DE LA LRJSP:

-   La limitació de les activitat del C. en cas d’incompliment manifest en especial de caràcter financer d’una de les entitats consorciades

-   La suspensió temporal del dret a vot o a participació en casos d’incompliments

-   Les fórmules per assegurar les quantitats compromeses per les entitats consorciades amb caràcter previ a l’inici de les activitats pressupostades.

 

 

CONSORCI CAMPUS DIAGONAL-BESÓS

L’article 1 : identifica el participants en el Consorci.

L’article 3 : Designa la seu social

L’article 4:  Enumera les finalitats del Consorci, i estableix de forma clara les seves Funcions , competències i atribucions.

L’ article 5  Determina les potestats i prerrogatives del C. per assolir les seves finalitats i objectius.

L’article 7  Regula el Règim orgànic del C. , els Òrgans de govern i d’administració, detallant  les seves corresponents atribucions, competències  i Funcions:

Presidència (articles 8 i 9.1 : competències  i atribucions)

Vicepresidència (article 9.2 : competències  i atribucions)

El Consell General (articles 10, 11, 12 i 13 : Composició, atribucions o competències)

La gerència (article 14: funcions)

Els articles 10 a 13  Regulen la composició del Consell Rector, com a òrgan màxim de govern, i específica les seves competències . 

El Consell podrà aprovar la incorporació d’una nova entitat al Consorci (art. 11.1.k) tal com es contempla en l’article 24.

Els articles 15 i 16 : Regulen específicament el Règim funcional del Consorci:  Les convocatòries de les sessions ordinàries  i extraordinàries del Consell General, les sessions via telemàtica, la seva composició identificant les entitats consorciades i establint de manera expressa el règim d’adopció d’acords i el  quòrum necessari per a la celebració de les Sessions del Consell.

L’article 18 apartat 3:  Regula el control i la fiscalització interna de la gestió econòmica-financera que correspondrà a la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona.

Al Capítol VIII (“Règim de tuteles”) l’article 25 estableix un ampli Règim de supervisió i control del C. 

Caldria fer una consideració respecte a l’establert a l’article 18.1 , que obliga a assistir a l’interventor general a les reunions del Consell General.  Si aquest precepte s’aplica strictu sensu els acords que s’adoptin en les reunions o sessions del Consell general, en el supòsit que no assisteixi l’interventor, podrien ser objecte d’impugnacions, pel que formulo la següent:

 PROPOSTA DE MODIFICACIÓ d’aquest article 18.1 consistent en suprimir el terme “assistirà” pel terme “podrà assistir o delegar la seva presència a un  responsable de seva àrea”.  (Proposta extensible a tots els Estatuts del Consorci)

L’article 21 (dins el Capítol VI) Regula el règim econòmic-financer, amb una remissió a la  normativa vigent en matèria pressupostària i de gestió dels seus recursos econòmics.

Quan a les aportacions de les entitats consorciades es regulen en l’article 22, en el seu Punt 4, i es diu que les mateixes s’estableixen en el pressupost anual, i que per a la validesa de l’aportació pressupostada serà necessari que cadascuna de les entitats consorciades accepti la corresponent aportació. 

L’article 24 preveu la possibilitat d’ampliació del C. amb l’admissió d’altres Consorciats, establint-se els requisits.      

L’article 26 (Capítol IX La Dissolució) , estableix i enumera les Causes de dissolució.

 L’article 27 regula amb detall els efectes de la dissolució i els càlculs de les quotes de liquidació.

No obstant tot, no es determina que el liquidador haurà de pertànyer a l’Administració a la qual el Consorci està adscrita, en aquest cas l’Ajuntament de Barcelona, pel que considero que aquest precepte s’hauria de MODIFICAR especificant aquesta circumstància d’acord amb l’establert a l’article 127.2 de la LRJSP.  

 

L’apartat 4 d’aquest article 27 , contempla la possibilitat de la cessió global d’actius i de passius a un altra entitat jurídicament adequada amb la finalitat de mantenir la continuïtat de l’activitat i assolir els objectius del Consorci.

 

L’article 28 regula amb detall el “Règim de separació dels membres”, els requisits necessaris per exercir-lo i els efectes de la mateixa.

NO ES REGULEN ELS SEGÜENTS ASPECTES PEL QUE ES NECESSARI MODIFICAR ELS ESTATUTS PER COMPLIR AMB L’ESTABLERT A L’ARTICLE 124 “CONTENIDO DE LOS ESTATUTOS” DE LA LRJSP:

-   La limitació de les activitat del C. en cas d’incompliment manifest dels seus compromisos de finançament. 

-   La suspensió temporal del dret a vot o a participació en casos d’incompliments

-   No determina que el Liquidador del Consorci haurà de pertànyer a l’Administració a la qual el Consorci està adscrita, en aquest cas l’Ajuntament de Barcelona, d’acord amb l’establert a l’article 127.2 de la LRJSP.    

 



CONSORCI LOCALRET

 

L’article 1 Estableix l’objecte que motivà la constitució d’aquest Consorci.

Cal dir que aquest article fa referència a l’Article 87 de la “Ley 7/1985, de 2 de abril, LRBRL”, que va ser derogat per la “Ley 27/2013 de 27 de diciembre, de racionalización y sostenibilidad de la Administración Local LRSAL”.    

L’article 2: Identifica els membres de ple dret del Consorci.

L’article 3: Preveu i regula el procediment d’ampliació amb l’admissió de nous membres.

L’article 4: Designa la seu social del C.

L’article 8: Determina els objectius que constitueixen el C.

L’article 9:   Enumera i defineix les Funcions i fins del C.

El Títol II dels estatuts (articles 10 a 23) regulen el Règim orgànic i  funcional del Consorci.

Així:

L’article 10 determina els seus Òrgans de govern i administració, les seves composicions, atribucions o competències i funcions:

-Assemblea general (art.12 i 13) i la Comissió Delegada de la mateixa (art. 14)

-Consell d’Administració (arts. 18 i 19)

-President (art. 20)

-Vicepresidents (art. 21)

-Comissió executiva (art. 22)

-Director General  (arts. 23 i 24)

 

L’article 16 : Regula de forma expressa el Règim d’adopció d’acords.

L’article 28.2   Regula les Aportacions econòmiques dels consorciats i el sistema o fórmula de càlcul de les mateixes.

L’article 29.4:  determina que  la Funció pública de Control i fiscalització interna  recau en la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona.

L’article 29 bis  Preveu la necessitat d’autorització prèvia de l’Ajuntament de Barcelona per:

a) La creació o participació de /en altres persones jurídiques.

b) La concertació de qualsevol operació financera: préstecs, avals i crèdits.  

 

L’article 32 (dins el Títol IV) regula el Dret de Separació  i els seus requisits: bàsicament acreditar estar al corrent dels seus compromisos adquirits i garanteixi la liquidació de les seves obligacions pendents.

 

L’article 33 enumera i detalla les Causes de dissolució del Consorci.

L’apartat 3 d’aquest article,  regula la figura del Liquidador, que haurà de calcular la quota de liquidació.

Però no indica que el Liquidador haurà de pertànyer a l’Administració a la qual el Consorci està adscrita, en aquest cas l’Ajuntament de Barcelona, pel que considero que aquest precepte s’hauria de MODIFICAR especificant aquesta circumstància d’acord amb l’establert a l’article 127.2 de la LRJSP.

 

Finalment, l’article 33.6 , contempla la possibilitat de la cessió global d’actius i de passius a un altra entitat jurídicament adequada amb la finalitat de mantenir la continuïtat del C.  

 

NO ES REGULEN ELS SEGÜENTS ASPECTES PEL QUE ES NECESSARI MODIFICAR ELS ESTATUTS PER COMPLIR AMB L’ESTABLERT A L’ARTICLE 124 “CONTENIDO DE LOS ESTATUTOS” DE LA LRJSP:

-   La limitació de les activitat del C. en cas d’incompliment manifest d’una entitat consorciada dels seus compromisos de finançament

-   La suspensió temporal del dret a vot o a participació en casos d’incompliments manifestos en especial dels seus compromisos de finançament.

-   Fórmules per assegurar les quantitats compromeses per les entitats consorciades amb caràcter previ a la realització de les activitats pressupostades, encara que en aquests Estatuts si es preveu l’obligació d’acreditar estar al corrents dels compromisos adquirits i garanteixi.

 

Per tant es PROPOSA incorporar  NOUS ARTICLES amb els redactats següents:

 

 “El Consell general podrà proposar limitar les activitats del Consorci en el supòsit de que alguna de les  entitats consorciades incompleixi els seus compromisos de finançament, tenint en compte la gravetat dels mateixos i el grau de risc per la sostenibilitat financera i la estabilitat pressupostària, que haurà de valorar, en tots els casos, la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona La resta de membres del consorci quedaran alliberats de realitzar aportacions si algun dels altres membres incompleix els seus compromisos de finançament ”

 

-    “El Consell general podrà acordar la suspensió temporal del dret a vot o la participació en la formació d’acords del Consorci,  quan una Administració o Entitat consorciada incompleixi de forma manifesta les seves obligacions envers el mateix , especialment quan es produeixin incompliments del seus compromisos de finançament de les activitats del Consorci”

 

 

CONSORCI DEL MUSEU DE LES CIÈNCIES NATURALS

L’article 1.3  Preveu la possibilitat d’ampliació del C., establint com a únic requisit el vot favorable de 2/3 dels membres del Consell.

L’article 2.2 :  Assenyala la seva seu social.

L’article 3 Estableix i enumera de forma clara l’ Objecte , les Finalitats i les Funcions del C. (emmarcades en un Contracte programa quadriennal).

L’article 3.3 preveu que per al millor compliment de les seves finalitats, el C. pot realitzar tot tipus d’activitats relacionades amb el seu objecte.  En particular participar en Societats mercantils, en societats de capital-risc i altres similars, així com promoure la constitució d’entitats. Aquesta participació del Conveni en qualsevol cas ha d’estar autoritzada per cadascuna de les entitats consorciades.

Considero que caldria incloure la necessitat d’autorització prèvia de la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona, donada la dimensió i el risc que poden comportar aquestes participacions, per aquest motiu seria convenient a efectes de la major seguretat i control d’aquestes operacions, MODIFICAR AQUEST ARTICLE 3.3 establint la necessitat d’autorització prèvia de la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona

L’article 4 Regula les Finalitats el seu Règim orgànic i funcional, i els articles 5, 6, 9, 11 i 14, respectivament, els seus fins i funcions. 

 

L’article 6 (dins el Capítol II) regula el Règim orgànic del C. , l’apartat 1 enumera els Òrgans de govern i administració.

Són òrgans del C. :

El Consell General (naturalesa, composició  i funcions art.7, 8 i 9)

La presidència del Consell G. (fins i funcions article 5)

La vicepresidència del Consell G.  (fins i funcions article 6)

La Comissió delegada (composició i funcions art. 11)

La presidència de la Comissió delegada

La Direcció

La Gerència (fins i funcions article 9)

El Director pot disposar d’una Comissió assessora Comissió executiva (fins i funcions article 11)

 

L’article 7 tracta de la Composició del C. i per tant la identificació dels consorciats , tanmateix el preveu  que el Consell General aprovi l’ampliació del Consorci.

L’article 17 “Recursos econòmics del Consorci” , quan a les aportacions de les dues Administracions consorciades: Ajuntament de BCN i Diputació de BCN, estableix que aquestes Aportacions estaran determinades en els Consignacions “específiques” que tinguin assignades en els seus respectius Pressupostos, el que considero innecessari fer cap proposta de modificació Estatutària, i que el text d’aquest article és suficient i adequat a la naturalesa del Consorci de Biblioteques.

En aquest sentit, els apartats 2 i 3 de l’article 18 dels estatuts, diuen:

3.   Les aportacions dels ens consorciats hauran de ser suficients per a cobrir les despeses i les necessitats originades per la gestió del servei, d’acord amb els Plans d’actuació aprovats.

4.   Les aportacions directes de la Diputació de Barcelona són per atendre, com a mínim, les despeses de personal bibliotecari d’acord amb els estàndards de lectura pública.  

L’article 19 “Pressupost, comptabilitat i control”, regula correctament en els seus tres punts el règim econòmic-financer del C.

L’article 24 regulen amb detall el Règim de separació i el càlcul de la  corresponent quota  (positiva o negativa).

L’article 25 , regula i determina les causes de Dissolució del Consorci.

L’apartat 5 d’aquest article contempla la possibilitat de la cessió global d’actius i de passius a una altra entitat jurídicament adequada amb la finalitat de mantenir la continuïtat de l’activitat i assolir els objectius del Consorci que es liquida. 

 

NO ES REGULEN ELS SEGÜENTS PUNTS, PEL QUE ES NECESSARI MODIFICAR ELS ESTATUTS PER COMPLIR AMB L’ESTABLERT A L’ARTICLE 124 “CONTENIDO DE LOS ESTATUTOS” DE LA LRJSP:

-   La limitació de les activitat del C. en cas d’incompliment manifest en especial de caràcter financer d’una de les entitats consorciades

-   La suspensió temporal del dret a vot o a participació en casos d’incompliments manifestos en especial dels seus compromisos de finançament.

-   Fórmules per assegurar les quantitats compromeses per les entitats consorciades amb caràcter previ a la realització de les activitats pressupostades.

 

Per tant i de nou es PROPOSA incorporar  NOUS ARTICLES amb els redactats següents:

 “El Consell general podrà proposar limitar les activitats del Consorci en el supòsit de que alguna de les  entitats consorciades incompleixi els seus compromisos de finançament, tenint en compte la gravetat dels mateixos i el grau de risc per la sostenibilitat financera i la estabilitat pressupostària, que haurà de valorar, en tots els casos, la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona La resta de membres del consorci quedaran alliberats de realitzar aportacions si algun dels altres membres incompleix els seus compromisos de finançament ”

 

 “El Consell general podrà acordar la suspensió temporal del dret a vot o la participació en la formació d’acords del Consorci,  quan una Administració o Entitat consorciada incompleixi de forma manifesta les seves obligacions envers el mateix , especialment quan es produeixin incompliments del seus compromisos de finançament de les activitats del Consorci”

 

 

CONSORCI MERCAT DE LES FLORS

L’article 1.3 preveu la possibilitat d’ampliació del C. i es requereix el vot favorable de 2/3 dels membres del Consell, l’article 10 (“Funcions del Consorci”) apartat q) estableix que el Consell general podrà proposar l’admissió de nous membres i l’exclusió d’aquells que amb la seva actuació contradiguin les finalitats del Consorci. .

L’article 2.2 :  assenyala la seva seu social.

L’article 4 estableix i enumera de forma clara l’ Objecte i Finalitats.

L’article 5  enumera les Funcions d’aquest C. (emmarcades en un Contracte programa quadriennal).

Els punts 3 i 4 de l’article 5 preveuen respectivament  que per al millor compliment de les seves finalitats, el C. pot realitzar tot tipus d’activitats relacionades amb el seu objecte, amb l’autorització prèvia dels òrgans competents de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, i que el C. pot dur a terme tot tipus de convenis  i acords amb altres entitats.

CONSIDERACIONS (art.5.3): Considero que caldria afegir el següent text al final del article 53.3, donat que el màxim òrgan de supervisió i control dels C. adscrits l’Ajuntament de Barcelona, és la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona:

TEXT QUE ES PROPOSA:

“sota la direcció de la Intervenció general  de l’Ajuntament de Barcelona”

 

CONSIDERACIONS (art. 5.4) Considero que caldria afegir el següent text al final del article 5.4, donat que el màxim òrgan de supervisió i control dels C. adscrits l’Ajuntament de Barcelona, és la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona:

TEXT QUE ES PROPOSA:

“prèvia autorització de la Intervenció general  de l’Ajuntament de Barcelona”

 

L’article 15.2 : regula i determina les aportacions de les dues entitats consorciades: un 60% provinents de l’Ajuntament de Barcelona i un 40% provinents de la Generalitat de Catalunya.  

L’article 16 “Pressupost, comptable i de control”, regula correctament en els seus cinc punts el règim econòmic-financer i de control del C.

L’article 24 regulen amb detall el Règim de separació i el càlcul de la  corresponent quota  (positiva o negativa).

L’article 25 , regula i determina les causes de Dissolució del Consorci.

L’apartat 5 d’aquest article contempla la possibilitat de la cessió global d’actius i de passius a una altra entitat jurídicament adequada amb la finalitat de mantenir la continuïtat de l’activitat i assolir els objectius del Consorci que es liquida. 

 

NO ES REGULEN ELS SEGÜENTS PUNTS, PEL QUE ES NECESSARI MODIFICAR ELS ESTATUTS PER COMPLIR AMB L’ESTABLERT A L’ARTICLE 124 “CONTENIDO DE LOS ESTATUTOS” DE LA LRJSP:

-   La limitació de les activitat del C. en cas d’incompliment manifest en especial de caràcter financer d’una de les entitats consorciades

-   La suspensió temporal del dret a vot o a participació en casos d’incompliments manifestos en especial dels seus compromisos de finançament.

-   Fórmules per assegurar les quantitats compromeses per les entitats consorciades amb caràcter previ a la realització de les activitats pressupostades.

 

-   Per tant es PROPOSA incorporar  NOUS ARTICLES amb els redactats següents:

 

 “El Consell general podrà proposar limitar les activitats del Consorci en el supòsit de que alguna de les  entitats consorciades incompleixi els seus compromisos de finançament, tenint en compte la gravetat dels mateixos i el grau de risc per la sostenibilitat financera i la estabilitat pressupostària, que haurà de valorar, en tots els casos, la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona La resta de membres del consorci quedaran alliberats de realitzar aportacions si algun dels altres membres incompleix els seus compromisos de finançament ”

 

-    “El Consell general podrà acordar la suspensió temporal del dret a vot o la participació en la formació d’acords del Consorci,  quan una Administració o Entitat consorciada incompleixi de forma manifesta les seves obligacions envers el mateix , especialment quan es produeixin incompliments del seus compromisos de finançament de les activitats del Consorci”

 

 




CONSORCI MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA

 

L’article 2.1   Identifica als membres del C. i la Disposició Transitòria 1ª  determina el nombre de representants  de cada entitats consorciada.

L’article 2.2 preveu la possibilitat d’ampliació del Conveni amb l’admissió de nous membres.

L’article 3.2 estableix la seu del C.

L’article 4 detalla l’objecte i les finalitats del C.

L’article 6 (“Mitjans”) apartat a) determina les aportacions dels consorciats, d’acord amb l’establert en l’article 23.2 dels estatuts.

L’article 8 Regula el seu Règim orgànic i funcional. Són òrgans de govern:   

El Consell general (composició Art. 9 i les seves Funcions (art. 12)

La presidència del Consell G. ( funcions article 12.1 )

Les vicepresidències del Consell G. (funcions  article 12.2)

La Comissió delegada  (composició i funcions article 13)

La presidència de  la Comissió delegada (art. 13.2 que correspon a l’Ajuntament de Barcelona)

La direcció (funcions art. 14)

La secretaria del consell G. (article 21.1)

La Intervenció (art.21.2 : que correspon a la Intenció general de l’Ajuntament de Barcelona)

La Comissió assessora (funcions art. 15)

Els 17 a 20 regulen el règim funcional del C. , i l’article 20 el seu Règim d’adopció d’acords

L’article 21.2 regula amb detall el règim de control, que correspon a la Intervenció de l’Ajuntament de Barcelona, i l’art 23.4: determina clarament que l’auditoria externa es farà sota la direcció d’aquesta Intervenció.

L’article 24  “Recursos econòmics del Consorci” , inclouen les aportacions que acordin els consorciats: Ajuntament de BCN; Ministeri de Cultura i la generalitat de Catalunya.

L’article 28 regulen amb detall el Règim de separació i les regles i procediment per calcular la corresponent quota de separació.

L’article 29 , regula i determina les causes de Dissolució del Consorci.

I en el seu apartat 3 es preveu les funcions de la Comissió liquidadora, encara que no determina que actuarà sota la Direcció de la Intervenció de la intervenció general de l’Ajuntament.

Pel que es PROPOSA, si s’escau, introduir en aquest apartat el següent TEXT.

“La Comissió liquidadora actuarà sota la direcció de la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona (....)””

 

ELS ESTATUTS DEL CONSORCI MUSEU D’ART MODERN CONTEMPORÀNI DE BARCELONA , NO REGULEN:

-   La limitació de les activitat del C. en cas d’incompliment manifest en especial de caràcter financer d’una de les entitats consorciades

-   La suspensió temporal del dret a vot o la participació en casos d’incompliments manifestament greus.

-   Les fórmules per assegurar les quantitats compromeses per les entitats consorciades amb caràcter previ a l’inici de les activitats pressupostades.

 

Per tant, de nou,  es PROPOSA incorporar  NOUS ARTICLES amb els redactats següents:

 

 “El Consell general podrà proposar limitar les activitats del Consorci en el supòsit de que alguna de les  entitats consorciades incompleixi els seus compromisos de finançament, tenint en compte la gravetat dels mateixos i el grau de risc per la sostenibilitat financera i la estabilitat pressupostària, que haurà de valorar, en tots els casos, la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona La resta de membres del consorci quedaran alliberats de realitzar aportacions si algun dels altres membres incompleix els seus compromisos de finançament ”

-    “El Consell general podrà acordar la suspensió temporal del dret a vot o la participació en la formació d’acords del Consorci,  quan una Administració o Entitat consorciada incompleixi de forma manifesta les seves obligacions envers el mateix , especialment quan es produeixin incompliments del seus compromisos de finançament de les activitats del Consorci”

 

 

CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA

COMENTARI I CONSIDERACIÓ PRÈVIA:

En primer lloc, cal dir que aquest Consorci no fa cap menció expressa al Règim d’adscripció al que està sotmès, el que considero constitueix una greu vulneració de l’Article 120 de la LRJSP que estableix de forma imperativa determinar l’Administració Públic a la que està adscrit tots els Consorcis, pel que caldria i opino que fins i tot el més convenient seria el.laborar un nou Text estatutari.

En el seu article 1 identifica els participants del Consorci, especificant que està integrada de forma igualitària per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra oficial de Comerç, indústria i navegació de Barcelona.

El paràgraf 4art d’aquest article 1 determina el domicili social del C.  

L’article 2 fa esment de l’objecte i la Funció del C. , però preveu que la Fira pugui actuar indirectament a través de societats o qualsevol altra forma admesa en dret.

CONSIDERACIONS:

D’acord amb el vist article 57 de la LRBRL i concretament en la seva Disposició addicional 9ª: “las medidas de redimensionamiento del SP también afectan al régimen de los Consorcios” , el que ens condueix  a proposar l’establiment de 3 mesures :

En especial la 2ª que diu:

2ª.-Amb caràcter general els C. adscrits a les E. locals   no podran constituir ni participar en la constitució de C.

En definitiva : s’estableix la Prohibició de crear ens de 2º nivell.

D’aquesta forma, els C. únicament podran desenvolupar la seva activitat amb els seus propis mitjans o recórrer a la gestió indirecta, externalitzant els serveis.

A més de no regular la seva adscripció, considero que aquest article 2 s’hauria de SUPRIMIR per aquesta altra causa. 

L’article 5 (Capítol 2 “De l’organització de la Fira internacional de Barcelona”)regula el Règim Funcional del C. , identificant els seus òrgans de govern i de gestió i la seva composició:

El Consell general (article 6: composició; article 8: Funcions; articles 8, 9 i 10 : funcionament;  article 11: règim d’adopció d’acords)

El President del Consell general (article 12 : competències o funcions)

Els vicepresidents (article 12.2)

El Consell d’administració (article 13 : òrgan executiu i permanent del C. , Composició; article 15 : competències i funcions; article 16: funcionament i règim d’acords)

El President del Consell d’administració (article 17: nomenament i competències)

El Secretari (article 13 paràgraf 4art)

El Director General ( article 18: nomenament ; article 19 competències o funcions)

El secretari general (article 20)

Personal (article 21)

Aquest precepte estableix textualment: “Tot el personal al servei de la Fira serà contractar amb subjecció al dret laboral

 

 

 

PROPOSTA DE MODIFICACIÓ: s’hauria de suprimir aquest article per infringir l’establert a l’article 121 de la LRJSP (veure Règim de personal)  

PROPOSTA DE SUPRESSIÓ d’aquest article 21,  al incomplir manifestament l’article 121 de la LRJSP.

NOTA: Veure el Règim de Personal (pàgina… d’aquest Informe)

 

Activitats firals i certàmens (articles 22,  a 28) : creació d’un Comitè Organitzador pels Certàmens i la seva direcció (Article 29)

Sobre el Règim econòmic-pressupostari-comptable venen englobats al Capítol 4 (article 31 a 36).

COMENTARIS O CONSIDERACIONS: Considero que aquest Capítol 4 vulnera l’article... (Règim d’adscripcions) de la LRJSP  , dir que no es fa cap menció expressa a les Aportacions,  a l’òrgan de supervisió i control que en teoria correspon a l’ Intervenció general de l’ajuntament de Barcelona o al de l’Administració a la que estigui adscrit aquest Consorci. 

Únicament l’article 36  contempla que “de cada exercici comptable , se’n farà una Auditoria externa”,  però no determina que aquesta auditoria es realitzarà sota la direcció de la Intervenció general de l’administració a la qual estigui adscrita.

   

Tanmateix i com ja he dit però haig d’insistir, tot el Règim económic-financer dels C. es fa dependre del règim aplicable a la Administració a la que estigui adscrit, sense perjudici, a més,  de la subjecció als Principis i Obligacions establertes  a la “Ley Orgánica 2/2012 de Estabilidad presupuestaria y sostenibilidad financiera (LOEPSF).

Per tant, els C. han de complir amb les exigències  d’aquesta “Ley orgánica 2/2012”:

a)         La instrumentación del principio de estabilidad presupuestaria (art. 11) en la elaboración, aprobación y ejecución del Presupuesto, así como la obligación de mantener el equilibrio o superávit de los presupuestos locales(art. 11.4)

b)         Cumplir la regla del gasto  del art. 12

c) La instrumentación del principio de sostenibilidad financiera del art. 13 , respetando los límites de déficit, deuda y período de pago a los proveedores.

I amb els seus Principis generals (articles 3, 4, 5,6,7,8,9)

Sobre el règim de control l’article 36 apartat segon ; únicament diu que està subjecte a la fiscalització superior de la Sindicatura de comptes.

Sobre les causes de dissolució, que no determina, únicament l’article 27 dels estatuts estableix que es nomenarà una Comissió liquidadora, però no estableix que la mateixa actuarà sota la direcció de la Intervenció    

L’article 33  contempla i enumera l’estat dels ingressos i el de les despeses.

                                                                  En definitiva,

Una vegada exposades les meves CONSIDERACIONS considero que es tindrien que SUPRIMIR O MODIFICAR els Articles 31 a 37 (Règim econòmic-pressupostari-comptable) al no ajustar-se  a la legalitat vigent i suposa un greu incompliment de l’establert a l’Article 122 de la LRJSP.i de les obligacions i Princicipis general establerts en “Ley Orgánica 2/2012 de Estabilidad presupuestaria y sostenibilidad financiera (LOEPSF).

 

ELS ESTATUTS DEL CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA, en relació al contingut dels Estatut establerts en l’esmentat article 126 de la LRJSP  NO REGULEN:

-   El règim d’adscripció        

-   Les aportacions de les entitats consorciades

-   La limitació de les activitat del C. en cas d’incompliment manifest en especial de caràcter financer d’una de les entitats consorciades

-   La suspensió temporal del dret a vot o a participació en casos d’incompliments

-   Les fórmules per assegurar les quantitats compromeses per les entitats consorciades amb caràcter previ a l’inici de les activitats pressupostades.

-   Les Causes de dissolució

-   El Règim de separació

-   La possible entrada de nous membres

-   Les regles pel  càlcul de la quota de separació.

-   La possible cessió global d’actius i passius en cas de dissolució quan una Administració o Entitat consorciada incompleixi de forma manifesta les seves obligacions envers el mateix , especialment quan es produeixin incompliments del seus compromisos de finançament de les activitats del Consorci”

PROPOSTES DE MODIFICACIONS :

Per tant es PROPOSA incorporar  NOUS ARTICLES amb els redactats següents:

“El Consorci està adscrit a l’Ajuntament de Barcelona”

 “El Consell general podrà proposar limitar les activitats del Consorci en el supòsit de que alguna de les  entitats consorciades incompleixi els seus compromisos de finançament, tenint en compte la gravetat dels mateixos i el grau de risc per la sostenibilitat financera i la estabilitat pressupostària, que haurà de valorar, en tots els casos, la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona La resta de membres del consorci quedaran alliberats de realitzar aportacions si algun dels altres membres incompleix els seus compromisos de finançament ”

 “El Consell general podrà acordar la suspensió temporal del dret a vot o la participació en la formació d’acords del Consorci,  quan una Administració o Entitat consorciada incompleixi de forma manifesta les seves obligacions envers el mateix , especialment quan es produeixin incompliments del seus compromisos de finançament de les activitats del Consorci”

 

 “El Consell general podrà proposar limitar les activitats del Consorci en el supòsit de que alguna de les  entitats consorciades incompleixi els seus compromisos de finançament, tenint en compte la gravetat dels mateixos i el grau de risc per la sostenibilitat financera i la estabilitat pressupostària, que haurà de valorar, en tots els casos, la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona La resta de membres del consorci quedaran alliberats de realitzar aportacions si algun dels altres membres incompleix els seus compromisos de finançament ”

 

CONSORCI TURISME DE BARCELONA

COMENTARI I CONSIDERACIÓ PRÈVIA:

De la mateixa forma que he dit en la “CONSIDERACIÓ PRÈVIA” del Estatuts del CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA  , els Estatuts del Consorci turisme de Barcelona no fan cap menció expressa al seu Règim d’adscripció, el que considero suposa una greu vulneració de l’Article 120 de la LRJSP que estableix de forma imperativa determinar l’Administració Públic a la que estan adscrit tots els Consorcis, pel que caldria i opino que, fins i tot, el més convenient seria el.laborar un nou Text estatutari.

 

En el seu article 1 identifica els participants en el Consorci:

l’Ajuntament de Barcelona, la Cambra oficial de Comerç, indústria i navegació de Barcelona i la Fundació Barcelona Promoció.

L’article 2 indica el domicili o seu social del C.  

L’article 3 determina l’objecte social del C.

L’article 4 enumera les finalitats del C.

L’article 5 En el seu apartat 1 regula les Funcions del C. i atorga “sense caràcter limitatiu” unes atribucions al C. , sense preveure cap tipus de control o autorització prèvia de la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona.

En el seu apartat 2 preveu que la Fira pugui “crear societats mercantils, així com qualsevol tipus de persones jurídiques, nacionals o estrangeres , i/o participar en elles.”

COMENTARIS O CONSIDERACIONS:

Novament es constata que, davant la falta d’una adscripció a una Administració consorciada (en aquest cas la única existent: l’Ajuntament de Barcelona) , no es pot determinar l’òrgan de supervisió i de control que correspondrien a la Intervenció General del nostre Ajuntament.

Aquest lletrat considera que aquest article 15 en especial els seus apartats 1 i 2 , a més de vulnerar l’article 120 de la LRJSP “Régimen de adscripción”, també infringeix l’article 57 de la LRBRL concretament la seva Disposició addicional 9ª:

“las medidas de redimensionamiento del SP también afectan al régimen de los Consorcios”.

Establint com ja em dit però crec convenient reiterar 3 mesures :

En especial la 2ª que imposa que amb caràcter general els C. adscrits a les E. locals   no podran constituir ni participar en la constitució noves Entitats. 

En definitiva : s’estableix la Prohibició de crear els anomenats per la Doctrina :  Ens de Segon nivell.

El Capítol 3 – articles 17 a 20) (“Organització i funcionament”)    regula el Règim Funcional del C. , identificant els seus òrgans de govern i de gestió i la seva composició i competències dels seus òrgans:

El Consell general (article 8.2 L’òrgan superior de govern del C. ; composició; article 9: nomenament i cessament dels membres;  article 10: funcions; article 11; funcionament; i finalment a l’article 11 punt 6 : el seu règim d’adopció d’acords)

Dir que l’apartat 7 d’aquest article 11 contempla correctament la possibilitat de Reunions via telemàtica , d’acord amb la citada Instrucció publicada a la Gaseta de 20-6-2023) (VID.- MODIFICACIÓ ESTATUTÀRIA DELS C QUE NO HO CONTEMPLIN)

 

El President del Consell general (article 12.1 : competències o funcions)

Els vicepresidents (article 12.2 competències o funcions)

El Comitè Executiu (article 13.1 : òrgan executiu i permanent de govern i administració del C. ; Composició 13.2; article 15 : Funcions; article 16: funcionament i article 16.6 que estableix el Règim d’acords)

El President del Comitè Executiu (article 17: nomenament i competències. 

 COMENTARI O CONSIDERACIÓ

En el apartat h) d’aquest article 17, s’atorguen al President del Comitè Executiu: “les facultats més àmplies d’inspecció, vigilància i supervisió”  de tot el Consorci”.

 

PROPOSTA DE MODIFICIACIÓ

Derogar aquest paràgraf pel motius exposats supra quan aquesta funció d’extraordinària vital només pot recaure en la Intervenció General de l’Ajuntament de Barcelona.

El Director General ( article 18: nomenament ; article 19 competències o funcions)

El/la secretari/ària (article 20)

Capítol IV “Del Personal” (article 21)

Aquest precepte únicament diu textualment:

“El personal del Consorci de Turisme de Barcelona es regeix per la normativa laboral”

PROPOSTA DE MODIFICACIÓ: s’hauria de suprimir en part aquest article per infringir l’establert a l’article 121 de la LRJSP.

Tal com passa amb el Consorci de la Fira internacional de Barcelona, tampoc es fa cap referència a l’aplicació del règim de retribucions en els contractes mercantils, laborals i d’alta direcció del Sector Públic.

El Capítol V. Article 22 regula el Règim patrimonial del Consorci

L’article 24 regula les Aportacions del ens consorciats.

CONSIDERACIÓ O COMENTARI: Però no preveu cap tipus de mesura en cas d’incompliment de les aportacions compromeses, tal com obliga el dit article 124 (“Contingut dels estatuts).

Sobre el Règim econòmic-pressupostari-comptable venen englobats al Capítol 4 (article 31 a 36).

L’article 25 regula l’inventari del Consorci, però no es determina el Règim jurídic dels Inventaris del Sector Públic Local.

L’article 27 regula el Règim Pressupostari del C. , que es tractarà més específicament al final d’aquest Informe, al igual que els Règims de personal, Patrimonial i Contractual

L’article 31 regula els Comptes anuals, en el seu punt 2 estableix que es sotmetran a una Auditoria externa.

COMENTARI: Reitero la meva exposició feta supra sobre l’obligatorietat de que aquesta Auditoria es realitzi sota la direcció de la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona.

En l’apartat 4 d’aquest precepte es “regula” el Règim de Control de forma errònia al establir que la fiscalització superior de la Sindicatura de Comptes y del “Tribunal de cuentas”, quan insistim aquesta funció hauria de realitzar-la la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona.

PROPOSTA DE SUPRESSIÓ D’AQUEST PUNT DELS ESTATUTS      

L’article 36 sí regula adequadament el Règim de separació dels ens consorciats.

L’article 37 regula adequadament les Causes de dissolució i el seu procediment.

El punt e) preveu la cessió global dels actius i passius per la transformació del C. en un altre ens.

Finalment l’article 38 “Efectes de la dissolució” establint que el propi Consell general nomenarà una Comissió liquidadora però no estableix que la mateixa actuarà sota la direcció de la Intervenció General de l’ajuntament de Barcelona.

                                                                

 

 

En definitiva,

ELS ESTATUTS DEL CONSORCI TURISME DE BARCELONA, en relació al contingut dels Estatut establerts de forma imperativa en l article 126 de la LRJSP  NO REGULEN:

-   El règim d’adscripció   

-   La limitació de les activitat del C. en cas d’incompliment manifest en especial de caràcter financer d’una de les entitats consorciades

-   La suspensió temporal del dret a vot o a participació en casos d’incompliments

-   Les fórmules per assegurar les quantitats compromeses per les entitats consorciades amb caràcter previ a l’inici de les activitats pressupostades.

-   La possible incorporació de nous membres

-   Les regles pel  càlcul de la quota de separació

 

Per tant de nou es PROPOSA incorporar  NOUS ARTICLES amb els redactats següents:

“El Consorci està adscrit a l’Ajuntament de Barcelona”

 “El Consell general podrà proposar limitar les activitats del Consorci en el supòsit de que alguna de les  entitats consorciades incompleixi els seus compromisos de finançament, tenint en compte la gravetat dels mateixos i el grau de risc per la sostenibilitat financera i la estabilitat pressupostària, que haurà de valorar, en tots els casos, la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona La resta de membres del consorci quedaran alliberats de realitzar aportacions si algun dels altres membres incompleix els seus compromisos de finançament ”

 “El Consell general podrà acordar la suspensió temporal del dret a vot o la participació en la formació d’acords del Consorci,  quan una Administració o Entitat consorciada incompleixi de forma manifesta les seves obligacions envers el mateix , especialment quan es produeixin incompliments del seus compromisos de finançament de les activitats del Consorci”

 

 “El Consell general podrà proposar limitar les activitats del Consorci en el supòsit de que alguna de les  entitats consorciades incompleixi els seus compromisos de finançament, tenint en compte la gravetat dels mateixos i el grau de risc per la sostenibilitat financera i la estabilitat pressupostària, que haurà de valorar, en tots els casos, la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona La resta de membres del consorci quedaran alliberats de realitzar aportacions si algun dels altres membres incompleix els seus compromisos de finançament ”

 

 

 

 



NOVENA MODIFICACIÓ ESTATUTÀRIA : RÈGIM DE PERSONAL (ARTICLE 121 LRJSP)

 

El règim de personal es regula en els següents Articles dels seus Estatuts.

AGÈNCIA LOCAL D’ENERGIA DE BARCELONA (article 19)

CONSORCI TURISME DE BARCELONA (article 21)

CONSORCI DEL BESÒS (article 26)

CONSORCI DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA (article 22)

CONSORCI CAMPUS DIAGONAL-BESÓS (article 20)

CONSORCI LOCALRET (article 25)

CONSORCI MERCAT DE LES FLORS (article 18. Recursos humans)

8-CONSORCI DEL MUSEU DE LES CIÈNCIES NATURALS  (article 20. Recursos humans)

9-CONSORCI MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA (article 22)

10-CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA (article 21)

 

 

 ARTÍCULO  121 LRJSP:  “El personal al servicio de los C. podrá ser funcionario o laboral y habrá de proceder exclusivamente de las Administraciones participantes. Su régimen jurídico será el de la Administración Pública de Adscripción y sus retribuciones en ningún caso podrán superar las establecidas para puestos de trabajo equivalentes a aquella.

Excepcionalmente, cuando no resulte posible contar con personal procedente de las AP participantes en el C. en atención a la singularidad de las funciones a desempeñar, el Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas, u órgano competente de la Administración a la que se adscriba el C., podrá autorizar la contratación directa de personal por parte del C. para el ejercicio de dichas funciones”

 

COMENTARIS O CONSIDERACIONS

El règim de personal dels Consorcis ha estat una qüestió molt controvertida per a la Jurisprudència i fins i tot criticada per la Doctrina. Possibles casos de trasllats forçosos i reassignacions no desitjades , amb els conseqüents efectes o danys difícil de resoldre.

La “Disposición Final segunda de la Ley 27/2013, de 27 de diciembre, de Racionalización y sostenibilidad de la Administración Local  LRSAL BOE 312 30/11/213”  va introduir una nova “Disposición adicional vigésima (“Régimen jurídico de los Consorcios”) en la LRJPAC 39/2015”, i respecte al Règim del personal, s’estableix que haurà de procedir exclusivament de les Administracions consorciades.

Aquesta obligació va ser  suavitzada  per la “Ley Orgànica 6/2015, de 12 de junio, de modificación de la Ley Orgànica 8/1980 de 22 de septiembre, de financiación de las CCAA, y de la Ley Orgànica 2/2012 de 27 de abril de Estabilidad Presupuestaria i Sostenibilidad Fianciera·(BOE 141 de 13 de junio 205) permetent amb caràcter excepcional la contractació directa de personal.

Dir que en l’esmentat Article 121 de la LRJSP, no es fa cap referència a l’aplicació del règim de retribucions en els contractes mercantils, laborals i d’alta direcció del Sector Públic del Consorcis.

Al personal adscrit provinent de l’Ajuntament de Barcelona el hi serà d’aplicació el Conveni del personal funcionari i laboral de l’Ajuntament de Barcelona (2021-2024).

 

1.-ESTATUTS CONSORCI AGENCIA LOCAL D’ENERGIA DE BARCELONA

Art. 19.1: Personal

“19.1.- El Consorci disposarà del personal necessari pel compliment de les seves finalitats, i que estarà constituït per:

a) Personal adscrit per les administracions participants. Aquest personal s’integrarà a la plantilla del Consorci, romanent el personal funcionari en la situació administrativa que correspongui a la seva administració d’origen, i el personal laboral mitjançant el mecanisme de la successió d’empresa o la que correspongui d’acord amb la legislació laboral vigent.

b) Personal propi, que engloba el personal contractat en règim laboral amb anterioritat a 31 de desembre de 2013 i les contractacions que pugui efectuar en el marc de la normativa laboral i pressupostària.

19.2.- El Consorci no pot tenir personal eventual.

19.3.- El personal del Consorci es regeix per la normativa de la funció pública o per la legislació laboral, segons s’escaigui , i per les demés normes convencionalment aplicables.

19.4.- L’estructura inicial del personal així com les seves modificacions posteriors les aprova l’Assemblea general”.

CONSIDERO: Que aquest article és ajustat a Dret, però a fi de bé, i amb la intenció de millorar i completar aquest precepte, es formulen les propostes de modificació següents:  

PROPOSTES DE MODIFICACIÓ DELS ESTATUTS RÈGIM DE PERSONAL

PRIMERA.- AFEGIR UN NOU PUNT 5 amb el següent text:

“En particular, respecte al Règim de personal, inclòs el laboral, la entitat es subjectarà a les limitacions previstes en la normativa pressupostària i en les previsions anuals del pressupostos generals.”

 

COMENTARI O CONSIDERACIONS: Em remeto al ja exposat respecte a la “Legislació de crisi” i els seus efectes sobre els Pressupostos : Article 135 de la CE.

SEGONA.- AFEGIR UN NOU PUNT 6 amb el següent text:

“En tot cas, correspon exclusivament als funcionaris públics adscrits al Consorci l’exercici de les potestats públiques que comportin un acte administratiu que posi fi a la via administrativa i puguin ser objecte dels Recursos previstos en la Jurisdicció contenciós-administrativa previstos en aquests Estatuts”.

COMENTARI:  l’Article 9.2 de la TRLEBEP estableix que en tots els casos, l’exercici de les funcions que impliquin la participació directa o indirecta en l’exercici de les Potestats públiques o en la salvaguarda dels interessos generals de les Administracions públiques, corresponen exclusivament als Funcionaris públics.

En concret: respecte als Actes administratius que posin fiu a la via administrativa seran dictats pels Funcionaris públics adscrits als Consorcis,  als efectes del Règim de Recursos, i així haurà d’establir-se en els Estatuts dels Organismes Autònoms.

Em remeto al ja dit en la meva QUARTA.- PROPOSTES DE MODIFICACIÓ (pàgines 8 a 16)

TERCERA.- “Al consorci li serà d’aplicació el règim de retribucions en els contractes mercantils, laborals i d’alta direcció del Sector Públic”.

 

COMENTARI O CONSIDERACIONS: Em remeto al ja exposat respecte a la “Legislació de crisi” i els seus efectes sobre els Pressupostos : Article 135 de la CE.

QUARTA.- AFEGIR UN NOU PUNT 6 amb el següent text:

“En tot cas, correspon exclusivament als funcionaris públics adscrits al Consorci l’exercici de les potestats públiques que comportin un acte administratiu que posi fi a la via administrativa i puguin ser objecte dels Recursos previstos en la Jurisdicció contenciós-administrativa previstos en aquests Estatuts”.

COMENTARI:  l’Article 9.2 de la TRLEBEP estableix qu

CONSORCI DEL BESÒS

RÈGIM DE PERSONAL

L’article 26 regula aquest Règim :

1.-El Consorci ha de disposar del personal necessari pel compliment de les seves finalitats, i estarà constituït per:

a) Personal contractat en règim de relació laboral especial d’alta direcció: la Direcció General i la Subdirecció General del C.

b) Personal adscrit per les administracions participants. El personal funcionari roman Aquest personal s’integra a la plantilla del Consorci. El personal laboral funcionari roman en la situació administrativa que correspongui a la seva administració d’origen, i  el personal laboral s’incorpora mitjançant el mecanisme de la successió d’empresa o la que correspongui d’acord amb la legislació laboral vigent.

b) Personal propi, que engloba el personal contractat en règim laboral amb anterioritat a 31 de desembre de 2013 i les contractacions que es puguin fer en el marc de la normativa laboral i pressupostària.

2.- El Consorci no pot tenir personal eventual.

3.- El personal del Consorci es regeix per la normativa de la funció pública o per la legislació laboral, segons escaigui, i les altres formes convencionalment aplicables.

4.- La plantilla s’aprova conjuntament amb l’aprovació del pressupost.

CONSIDERO: Que aquest article és ajustat a Dret, però a fi de bé, i amb la intenció de millorar i completar aquest precepte, es formulen les propostes de modificació següents:  

Per tant es PROPOSA incorporar  nous Punts en aquest article, amb els redactats següents:

5.-El Consorci subjectarà les seves actuacions a les limitacions previstes en la normativa pressupostària i en les previsions anuals dels pressupostos generals.”

 

COMENTARI O CONSIDERACIONS: Em remeto al ja exposat anteriorment.

SEGONA.- AFEGIR UN NOU PUNT 6 amb el següent text:

6.-En tot cas, correspon exclusivament als funcionaris públics adscrits al Consorci l’exercici de les potestats públiques que comportin un acte administratiu que posi fi a la via administrativa i puguin ser objecte dels Recursos previstos en la Jurisdicció contenciós-administrativa previstos en aquests Estatuts”.

COMENTARI:  Em remeto als comentaris fets anteriorment.

 

TERCERA.-Afegir un nou Punt 7:

  “Al consorci li serà d’aplicació el règim de retribucions en els contractes mercantils, laborals i d’alta direcció del Sector Públic”.

 

 

 

CONSORCI MERCAT DE LES FLORS (article 18. Recursos humans)

 

PRIMERA.- AFEGIR UN NOU PUNT 4 amb el següent text:

 “En particular, respecte al Règim de personal, inclòs el laboral, la entitat es subjectarà a les limitacions previstes en la normativa pressupostària i en les previsions anuals del pressupostos generals.”

 

COMENTARI O CONSIDERACIONS: Em remeto al ja exposat respecte a la “Legislació de crisi” i els seus efectes sobre els Pressupostos : Article 135 de la CE.

SEGONA.- AFEGIR UN NOU PUNT 5 amb el següent text:

“En tot cas, correspon exclusivament als funcionaris públics adscrits al Consorci l’exercici de les potestats públiques que comportin un acte administratiu que posi fi a la via administrativa i puguin ser objecte dels Recursos previstos en la Jurisdicció contenciós-administrativa previstos en aquests Estatuts”.

COMENTARI:  l’Article 9.2 de la TRLEBEP estableix que en tots els casos, l’exercici de les funcions que impliquin la participació directa o indirecta en l’exercici de les Potestats públiques o en la salvaguarda dels interessos generals de les Administracions públiques, corresponen exclusivament als Funcionaris públics.

En concret: respecte als Actes administratius que posin fiu a la via administrativa seran dictats pels Funcionaris públics adscrits als Consorcis,  als efectes del Règim de Recursos, i així haurà d’establir-se en els Estatuts dels Organismes Autònoms.

Em remeto al ja dit en la meva QUARTA.- PROPOSTES DE MODIFICACIÓ (pàgines 8 a TERCERA.- “Al consorci li serà d’aplicació el règim de retribucions en els contractes mercantils, laborals i d’alta direcció del Sector Públic”.

 

CONSORCI DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA (article 22)

CONSORCI CAMPUS DIAGONAL-BESÓS (article 20)

CONSORCI LOCALRET (article 25)

CONSORCI MERCAT DE LES FLORS (article 18. Recursos humans)

CONSORCI DEL MUSEU DE LES CIÈNCIES NATURALS  (article 20. Recursos humans)

 

 

 

 




CONSORCI MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA (article 22)

Article 22:

22.1.- El Consorci comptarà amb el personal necessari pel compliment de les seves finalitats, i estarà constituït per:

a) Personal adscrit a administracions participants. Aquest personal  s’integrarà a  la plantilla del Consorci de la següent manera: el personal funcionari romandrà en la situació administrativa que li correspondria en la seva administració d’origen, mentre que el personal laboral s’integrarà mitjançant el mecanisme de la successió d’empresa o el que correspongui d’acord amb la legislació laboral vigent.

b) Personal propi, que abarca el personal contractat amb anterioritat a 31 desembre de 2013, i a les contractacions que es puguin efectuar en el marc de la normativa local i pressupostari.

22.2.- El consorci no pot tenir personal eventual.

22.3.- El personal del consorci es regeix per la normativa de funció pública o per la legislació laboral, segons procedeixi, i per les altres normes convencionalment aplicables.

CONSIDERO: Que aquest article és ajustat a Dret, però a fi de bé, i amb la intenció de millorar i completar aquest precepte, es formulen les propostes de modificació següents:  

Per tant es PROPOSA incorporar  nous Punys en aquest article, amb els redactats següents:

22.4 -El Consorci subjectarà les seves actuacions a les limitacions previstes en la normativa pressupostària i en les previsions anuals del pressupostos generals.”

 

COMENTARI O CONSIDERACIONS: Em remeto al ja exposat anteriorment.

SEGONA.- Afegir un nou punt 5 a l’article 22 amb el text següent:

22.5.-En tot cas, correspon exclusivament als funcionaris públics adscrits al Consorci l’exercici de les potestats públiques que comportin un acte administratiu que posi fi a la via administrativa i puguin ser objecte dels Recursos previstos en la Jurisdicció contenciós-administrativa previstos en aquests Estatuts”.

COMENTARI:  Em remeto als comentaris fets anteriorment.

TERCERA.- “Al consorci li serà d’aplicació el règim de retribucions en els contractes mercantils, laborals i d’alta direcció del Sector Públic”.

 

 

CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA (article 21)

L’article 21 dels Estatuts d’aquest Consorci de forma somera textualment  diu:

“Tot el personal al servei de la Fira Internacional de Barcelona serà contractat amb subjecció al dret laboral”

PROPOSTA DE SUPRESSIÓ D’AQUEST ARTICLE AL VULNERAR TOT L’ESTABLERT EN L’ARTICLE 121 DE LA LRJSP.

 

CONSORCI DE TURISME DE BARCELONA

Article 21:

1-El personal del Consorci de Turisme de Barcelona es regeix per la normativa laboral.

2-Llevat dels càrrecs a nomenar pel Consell General, la selecció de personal del Consorci es farà a través de convocatòria pública i garantint, en tot cas, els principis d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat.

3-El consorci haurà de disposar d’un catàleg de llocs de treball i un quadre de remuneracions pr llocs de treball aprovat pel comitè executiu, així com un Conveni laboral periòdicament acordat amb el Comitè d’empresa.

COMENTARIS I CONSIDERACIONS

Encara que aquest precepte contravingui l’establert en l’article de referència del Règim de personal dels Consorcis, compté el punt 2 que si es podria considerar ajustat a dret. No obstant, considero que el més convenient és PROPOSAR LA SUPRESSIÓ D’AQUSEST PRECEPTE.

 

 

 

 

 

 

DESENA MODIFICACIÓ ESTATUTÀRIA : RÈGIM PRESSUPOSTARI (ARTICLE 122 LRJSP)

 

ONZEL RÈGIM PRESSUPOSTARI

Els Consorcis regulen el seu Règim Pressupostari en els articles següents:

AGÈNCIA LOCAL D’ENERGIA DE BARCELONA (article 22)

CONSORCI TURISME DE BARCELONA (article 27)

3-CONSORCI DEL BESÒS (article 24)

4-CONSORCI DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA (article 19)

5-CONSORCI CAMPUS DIAGONAL-BESÒS (article 25)

6-CONSORCI LOCALRET (article 29)

7-CONSORCI MERCAT DE LES FLORS (article 16)

8-CONSORCI DEL MUSEU DE LES CIÈNCIES NATURALS (article 21)

9-CONSORCI MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA  (article 23)

10-CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA (article 31)

 

COMENTARIS O CONSIDERACIONS:

La “Disposición Final segunda de la Ley 27/2013, de 27 de diciembre, de Racionalización y sostenibilidad de la Administración Local  LRSAL BOE 312 30/11/213”  va introduir una nova “Disposición adicional vigésima (“Régimen jurídico de los Consorcios”) en la LRJPAC 39/2015”:

Aquesta Disposició estableix algunes  respecte al Règim Pressupostari, de contabilitat i de Control, que serà el de la Administració a la que estiguin adscrits.

No podem oblidar, que la “Ley Orgánica 2/2012, de 27 de abril, de Estabilidad Presupuestaria y Sostenibilidad Financiera”, es va aprovar com  a conseqüència de la reforma de la CE amb la promulgació del nou Art. 135 CE,  per incorporar a la CE els Principis d’estabilitat pressupostària i de Sostenibilitat Financera , que juntament amb la contenció del dèficit públic, s’ha convertit en un dels eixos bàsics de la Política dels Estats membres de la UE,  amb la promulgació de nombroses Normes Jurídiques  que formen part de l’anomenada Legislació de “crisis”.

Destacar que en l’Apartat 3 d’aquest article 122, s’imposa l’obligatorietat de que els Consorcis han de realitzar una Auditoria de les seves comptes anuals, de la que serà responsable l’òrgan de control de l’Administració a la estigui adscrit el Consorci, i també preveu la responsabilitat  en cas de incompliment manifest de les seves obligacions que, comportarà l’aplicació del Principio de Responsabilidad establert en l’Article 8 de la “Ley Orgánica 2/2012, de 27 de abril, de Estabilidad Presupuestaria y Sostenibilidad Financiera” (en endavant LEPSF)

 

 

Artículo 8. Principios de Responsabilidad LOEPSF

 Las Administraciones Públicas que incumplan las obligaciones contenidas en esta Ley, así como las que provoquen o contribuyan a producir el incumplimiento de los compromisos asumidos por España de acuerdo con la normativa europea o las disposiciones contenidas en Tratados o Convenios Internacionales de los que España sea parte, asumirán en la parte que les sea imputable las responsabilidades que de tal incumplimiento se hubiesen derivado.

En el proceso de asunción de responsabilidad a que se refiere el párrafo anterior se garantizará, en todo caso, la audiencia de la administración o entidad afectada.

El Estado no asumirá ni responderá de los compromisos de las Comunidades Autónomas, de las Corporaciones Locales y de los entes previstos en el artículo 2.2 de esta Ley vinculados o dependientes de aquellas, sin perjuicio de las garantías financieras mutuas para la realización conjunta de proyectos específicos. 

Las Comunidades Autónomas no asumirán ni responderán de los compromisos de las Corporaciones Locales ni de los entes vinculados o dependientes de estas, sin perjuicio de las garantías financieras mutuas para la realización conjunta de proyectos específicos”.

 

 







L’article bàsic de les Règim Pressupostàri dels Consorcis és el 122 de la LRJSP

Articulo 122 LRJSP

“1. Los Consorcios estarán sujetos al Régimen de presupuestación, contabilidad y control de las Administraciones públicas a la que estén adscritos, sin perjuicio de su sujeción a lo previsto en la Ley Orgánica 2/2012,de 27 de abril.

2. A efectos de determinar la financiación por parte de las Administraciones consorciadas, se tendrá en cuenta tanto los compromisos estatutarios o convencionales existentes como la financiación real, mediante el análisis de los desembolsos efectivos de todas las aportaciones realizadas.

3. En todo caso, se llevará a cabo una Auditoría de las Cuentas anuales que será responsabilidad del órgano de control de la Administración a la que se haya adscrito el consorcio.

4. Los C. deberán formar parte de los presupuestos e incluirse en la cuenta general de la AP de adscripción.

 5. Los C. se regirán por las normas patrimoniales de las Administraciones Públicas a las que estén adscritos.

El punt 4 d’aquest Article 122 diu:  

“Los C. deberán formar parte de los presupuestos e incluirse en la cuenta general de la AP de adscripción.”

Per tant, els Pressupostos dels Consorcis formen part dels Pressupostos generals de l’Administració a la que estiguin adscrits.

I conseqüentment els hi serà d’aplicació la regulació dels Pressupostos locals que estableixen els articles 164, 165 i 166 del “Real Decreto legislativo 2/2004, de 5 de marzo, por el que se aprueba el Texto Refundido de la Ley Reguladora de las Haciendas Locales” - BOE núm. 59 de 9/·/2004 -(en endavant TRLRHL).

Malgrat que els C. no estan contemplats en la referida regulació pressupostària de les entitats locals, la redacció literal deberán formar parte”  dels pressupostos i incloure’s en el compte general de l’administració a que estiguin adscrits, comporta que també els hi sigui d’aplicació el TRLRHL en matèria pressupostària .

Aquesta interpretació Doctrinal és la que va efectuar “El Consultor de lo Ayuntamientos” en resposta a una consulta plantejada. (veure pàgina 558 “COMENTARIOS A LA LEY 490/2015 DE RÉGIMEN JURIDICO DEL SECTOR PÚBLICO” EL CONSULTOR DE LOS AYUNTAMIENTOS, DIRECTORA: CONCEPCIÓN CAMPOS. Ed. Wolters Kluver.

 

 

 

ESTATUTS DEL CONSORCI AGÈNCIA LOCAL D’ENERGIA DE BARCELONA (article 22)

22.1  El Consorci se sotmet al règim de comptabilitat pública establert a la normativa vigent per als ens locals en matèria pressupostària i de gestió dels seus recursos  econòmic i a la normativa vigent per als ens locals en matèria pressupostària i de gestió dels seus recursos econòmics  i a la normativa que sobre la matèria estableixi l’Ajuntament de Barcelona. El Consorci forma part dels pressupostos i s’inclou en el compte general de l’Ajuntament de Barcelona.

22.2 Els comptes anuals del C. se sotmetran a una auditoria externa sota la direcció de la Intervenció general de l’ajuntament de Barcelona.

22.3 El C. se sotmet als terminis d’aprovació de comptes, d’aprovació del pressupost, així com els requeriments d’informació comptable i financera, al calendari municipal, sense perjudici del compliment dels terminis previstos a la normativa d’aplicació.”

Aquest Lletrat considera que aquest precepte estatutari és ajustat a Dret. No obstant i a fi de bé formularem unes PROPOSTES DE MODIFICACIÓ per millorar i completar aquest precepte.

 

 

ESTATUTS DEL CONSORCI BESÒS

Article 24: El consorci ha d’elaborar i aprovar un pressupost que comprengui l’expressió xifrada, conjunta sistemàtica de les obligacions que, com a màxim, es puguin reconèixer, i dels drets que es prevegin liquidar durant l’exercici corresponent. El pressupost ha de contenir els estats que es determinen a l’article 165 del text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, així com les bases d’execució, que han de contenir l’adaptació de les disposicions generals en matèria pressupostària a l’organització i circumstàncies pròpies del C. , així com totes les necessàries per a la seva gestió encertada.

El pressupost el formula el seu president o presidenta. Un cop informat per la Intervenció es presenta al Consell General perquè les aprovi. En els tràmits per a l’aprovació s’apliquen les previsions del  text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals , aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, i l’aprovació ha de ser per consens. Excepcionalment l’acord s’adoptarà pel vot de dos terços del nombre legal de membres del Consell General.  

El Consell General del C. regula les facultats d’ordenació de la despesa a les bases del pressupost i les atribueix a la Comissió Executiva, al president o presidenta, i a la Direcció General, si s’escau, en funció a la naturalesa i la quantia de la depesa.

L’execució i liquidació del pressupost es realitza d’acord amb el que determina el títol VI del text refós  de la Llei reguladora de les hisendes locals , aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març.

Aquest Lletrat considera que aquest precepte estatutari és ajustat a Dret. No obstant i a fi de bé formularem unes PROPOSTES DE MODIFICACIÓ per millorar i completar aquest precepte.

 

 

ESTATUTS CONSORCI BIBLIOTEQUES DE BARCELONA

Article 19: “  El Consorci se sotmet al règim de comptabilitat pública establert a la normativa vigent per als ens locals en matèria pressupostària i de gestió dels seus recursos  econòmic i a la normativa vigent per als ens locals en matèria pressupostària i de gestió dels seus recursos econòmics  i a la normativa que sobre la matèria estableixi l’Ajuntament de Barcelona. El Consorci forma part dels pressupostos i s’inclou en el compte general de l’Ajuntament de Barcelona.

19.2 Els comptes anuals del C. se sotmetran a una auditoria externa sota la direcció de la Intervenció general de l’ajuntament de Barcelona.

19.3 El C. se sotmet als terminis d’aprovació de comptes, d’aprovació del pressupost, així com els requeriments d’informació comptable i financera, al calendari municipal, sense perjudici del compliment dels terminis previstos a la normativa d’aplicació.

Aquest Lletrat considera que aquest precepte estatutari és ajustat a Dret. No obstant i a fi de bé formularem unes PROPOSTES DE MODIFICACIÓ per millorar i completar aquest precepte.

 

 

 

ESTATUTS DEL CONSORCI CAMPUS DIAGONAL-BESÓS (article 25.2,3,4)

25.2.- El Consorci es sotmet al règim de comptabilitat pública establert a la normativa vigent per als ens locals en matèria pressupostària i de gestió dels seus recursos  econòmic i a la normativa que sobre la matèria estableixi l’Ajuntament de Barcelona. El Consorci forma part dels pressupostos i s’inclou en el compte general de l’Ajuntament de Barcelona.

25.3.- Els comptes anuals del C. se sotmetran a una auditoria externa sota la direcció de la Intervenció general de l’ajuntament de Barcelona.

25.4.- El C. se sotmet als terminis d’aprovació de comptes, d’aprovació del pressupost, així com els requeriments d’informació comptable i financera, al calendari municipal, sense perjudici del compliment dels terminis previstos a la normativa d’aplicació.

Aquest Lletrat considera que aquest precepte estatutari és ajustat a Dret. No obstant i a fi de bé formularem unes PROPOSTES DE MODIFICACIÓ per millorar i completar aquest precepte.

 

ESTATUTS DEL CONSORCI LOCARET (article 29)

29.1.- El Consorcis es sotmet al règim de comptabilitat pública establert a la normativa vigent per als ens locals en matèria pressupostària i de gestió dels seus recursos  econòmic i a la normativa que sobre la matèria estableixi l’Ajuntament de Barcelona. El Consorci forma part dels pressupostos i s’inclou en el compte general de l’Ajuntament de Barcelona.

29.2 El C. se sotmet als terminis d’aprovació de comptes, d’aprovació del pressupost, així com els requeriments d’informació comptable i financera, al calendari municipal, sense perjudici del compliment dels terminis previstos a la normativa d’aplicació.

29.3.- Les bases d’execució del P. regularan la gestió pressupostària pel que fa , entre d’altres, a les competències per a l’autorització o disposició de despeses, als dipòsits del fons i persones autoritzades per al seu moviment i a l’operatòria en pagaments. Tots els actes, documents i expedients de l’administració del C. I de totes les entitats dependents d’aquest, amb independència de la seva naturalesa jurídica , del que se’n derivin drets i obligacions de contingut econòmic estaran subjectes a al control i la fiscalització interna per la Intervenció i la fiscalització interna per la Intervenció del C. En els termes establerts als articles 213 a 222 del RDL 2/2004, de 5 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la llei Reguladora de les hisendes locals.

29.4.- La funció pública de control i fiscalització interna de la gestió econòmic-financera i pressupostària, en la seva triple accepció de funció interventora, de control financer, i de control d’eficàcia, correspondrà a un òrgan administratiu, amb la denominació d’Intervenció General.

29.5 Els comptes anuals del C. se sotmetran a una auditoria externa sota la direcció de la Intervenció General de l’ajuntament de Barcelona.

Aquest Lletrat considera que aquest precepte estatutari és ajustat a Dret, i cal destacar el magnífic redactat del nexe de  conjunció i connexió – en el seu apartat 3- entre la gestió pressupostària-comptable i els seu control ofiscalització. No obstant i a fi de bé formularem unes PROPOSTES DE MODIFICACIÓ per millorar i completar aquest precepte.

 





ESTATUTS DEL CONSORCI MERCAT DE LES FLORS (article 16)

16.1.- El Consorci se sotmet al règim de comptabilitat pública que estableix la normativa vigent per als ens locals en matèria pressupostària i de gestió dels seus recursos  econòmics i a la normativa que sobre la matèria estableixi l’Ajuntament de Barcelona. El Consorci forma part dels pressupostos i s’inclou en el compte general de l’Ajuntament de Barcelona.

16.2.-  Els comptes anuals del C. se sotmeten a una auditoria externa sota la direcció de la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona.

16.3.-  El C. en l’aprovació de comptes, en l’aprovació d’aprovació del pressupost, així com els requeriments d’informació comptable i financera, se sotmet al calendari municipal, sense perjudici del compliment dels terminis previstos a la normativa d’aplicació.

16.4.- La funció pública de control i fiscalització interna de la gestió economicofinancera i pressupostària l’exerceix la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona o funcionaris tècnics que actuen per delegació d’aquesta i que l’exerceixen d’acord amb la normativa que regeix a l’Ajuntament de Barcelona.

16.5.- Les operacions financeres, tal com préstecs, crèdits i avals, se sotmeten a l’autorització prèvia dels òrgans competents de l’Ajuntament de Barcelona  i de l’Administració de la Generalitat.

Aquest Lletrat considera que aquest precepte estatutari és ajustat a Dret. A destacar la utilització de l’eina de l’ “autorització prèvia”. Això no obstant i a fi de bé formularem unes PROPOSTES DE MODIFICACIÓ per millorar, interpretar (article 3 del Código Civil) i completar aquest precepte.

 

 

ESTATUTS DEL CONSORCI DEL MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS DE BARCELONA (article 21)

21.1.- El Consorci es sotmet al règim de comptabilitat pública establert a la normativa vigent per als ens locals en matèria pressupostària i de gestió dels seus recursos  econòmics i a la normativa que sobre la matèria estableixi l’Ajuntament de Barcelona. El Consorci forma part dels pressupostos i s’inclou en el compte general de l’Ajuntament de Barcelona.

Els comptes anuals del C. se sotmeten a una auditoria externa sota la direcció de la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona.

El C. es sotmet als terminis d’aprovació de comptes, d’aprovació  del pressupost, així com els requeriments d’informació comptable i financera, al calendari municipal, sense perjudici del compliment dels terminis previstos a la normativa d’aplicació.

21.2- El Consell General aprova anualment el P. del C. , el projecte del qual el preparen la Direcció i la Gerència i el presenta la Gerència amb l’informe previ de la Intervenció. En qualsevol cas, els acords relatius a despeses d’intervenció els han de ratificar les Administracions consorciades.

21.3.- Les aportacions de les Administracions consorciades es poden fer en concepte d’aportació ordinària o d’aportació de capital.

21.4.- El C. ha de trametre el compte general a les institucions consorciades.

21.5.- Sense perjudici del compliment de les previsions aplicables sobre estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, cal l’autorització prèvia de l’Administració de l’Ajuntament de Barcelona  i de l’Administració de la Generalitat per: .

 a) la creació o participació en societats, fundacions, associacions o qualsevol altre persona jurídica d’àmbit nacional o estranger.

b) Per la concertació de qualsevol operació financeres, tal com préstecs, crèdits i avals

Aquest Lletrat considera que aquest precepte estatutari és ajustat a Dret. A destacar la utilització de l’eina de l’ “autorització prèvia”. Això no obstant i a fi de bé formularem unes PROPOSTES DE MODIFICACIÓ per millorar i completar aquest precepte.

 

 

 

  

 

ESTATUTS DEL CONSORCI DEL MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA (article 23)

23.1.- El Consell General aprova anualment el pressupost del C. , el projecte del qual és elaborat per la Gerència.

23.2.-  Les aportacions de les Administracions consorciades es poden fer en concepte d’aportació ordinària i/o d’aportació de capital.

23.3.- El Consorcis se sotmet al règim de comptabilitat pública que estableixi la normativa vigent per als ens locals en matèria pressupostària i de gestió dels seus recursos  econòmics, i a la normativa que sobre la matèria estableixi l’Ajuntament de Barcelona. El Consorci forma part dels pressupostos i s’inclou en el compte general de l’Ajuntament de Barcelona.

23.4.- Els comptes anuals del C. se sotmetran a una auditoria externa sota la direcció de la Intervenció General de l’ajuntament de Barcelona.

23.5.- El C. se sotmet als terminis del calendari municipal per a la rendició de comptes, l’aprovació del pressupost, així com els requeriments d’informació comptable i financera, , sense perjudici del compliment dels terminis previstos en la normativa d’aplicació.

Aquest Lletrat considera que aquest precepte estatutari és ajustat a Dret. Això no obstant i a fi de bé formularem unes PROPOSTES DE MODIFICACIÓ per millorar i completar aquest precepte.

 

 

ESTATUTS DEL CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA (Article 31. “De la gestió econòmica”)

Article 31

El règim econòmic de la Fira Internacional de Barcelona es basarà en els pressupostos anuals d’ingressos i despeses que el Consell d’Administració confeccionarà i sotmetrà a l’aprovació del Consell General, de conformitat amb el que preveu l’article 9 dels presents Estatuts.

Si el pressupost ordinari anual de la Fira Internacional de Barcelona no és aprovat pel Consell General abans del primer dia de l’exercici econòmic en que hagi de regir es considerarà automàticament el de l’exercici immediatament anterior fins a l’aprovació del que correspongui.

La pròrroga no afectarà les partides de despesa corresponents a serveis o programes que hagin d’acabar durant l’exercici del qual es prorrogui el pressupost”.

COMENTARI O CONSIDERACIÓ:

Aquest lletrat considera que el vist article 31 vulnera totalment l’article 122 de la LRJSP i de les obligacions i Princicipis general establerts en “Ley Orgánica 2/2012 de Estabilidad presupuestaria y sostenibilidad financiera (LOEPSF), derivats de l’Article 135 de la Constitució. 

: Per no ser reiteratiu em remeto al dit en l’apartat del Règim d’adscripció o del Règim de control o del Règim de Personal dels Consorcis.  Pel que considero que aquesta article al no ser ajustat  a Dret s’hauria de suprimir, i el més pràctic seria , tal com ens trobem amb el Consorci de Turisme, la redacció d’uns nous Estatuts, determinant clarament a quina Administració estan adscrits i a partir d’aquí reformular tot el text estatutari.

En definitiva les PROPOSTES GENERALS QUE FORMULEM SON:

RÈGIM PRESSUPOSTÀRI: PROPOSTES DE MODIFICACIÓ GENERALS :

PRIMERA.-  “El Consorci haurà de remetre el seu pressupost acompanyat de la documentació exigible a la Intervenció General de l’Ajuntament de Barcelona, abans del 15 de setembre de cada any.”

SEGONA.- “ El Consorci  haurà de proporcionar tota la informació necessària, que haurà de recollir els seus estats de les despeses i dels ingressos, que li demani la Intervenció General de l’Ajuntament de Barcelona a la que està adscrit, per confeccionar degudament els pressupostos generals.  

TERCERA.- :  “El Consorci adequarà les seves actuacions al Principi d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. Les seves operacions es sotmetran al Principi de prudència financera.

 

 

 

SOBRE L’OBLIGATORIETAT DE DUR A TERME UNA AUDITORIA EXTERNA SOTA LA DIRECCCIÓ DE LA INTERVENCIO GENERAL DE LA INTERVENCIO GENERAL DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA:

Dir que els Estatuts que contemplen de forma adequada aquesta obligació són: 

AGÈNCIA LOCAL D’ENERGIA DE BARCELONA (article 19.2)

CONSORCI DEL BESÒS (article 17)

CONSORCI DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA (article 19.2)

CONSORCI CAMPUS DIAGONAL-BESÓS (article 25.3)

CONSORCI LOCALRET (article 29.5)

CONSORCI MERCAT DE LES FLORS (article 16.2)

CONSORCI DEL MUSEU DE LES CIÈNCIES NATURALS (article 21.1)

CONSORCI MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA (article 23.4)

 

Els Estatuts que no regulen, al parer d’aquest lletrat,  adequadament aquesta obligació són:

ESTATUTS DEL CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA Article 36: “De cada exercici comptable. Se’n farà una auditoria externa. El Consorci està subjecte a la fiscalització superior de la Sindicatura de comptes de Catalunya d’acord amb les competències d’aquest òrgan de fiscalització. “

 

 

COMENTARI O CONSIDERACIÓ: Hem remeto al ja dit sobre la falta del Règim d’adscripció. L’Auditor extern actua sempre sota la Direcció de la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona com administració a la que hauria d’estar adscrita.

 

ESTATUTS CONSORCI TURISME DE BARCELONA  (article 31.2: “Els comptes anuals del Consorci se sotmetran a auditoria externa. L’auditor extern serà nomenat pel Consell Executiu d’acord amb la legislació aplicable” 

COMENTARI O CONSIDERACIÓ: Falta determinar específicament que l’Auditor extern actua sota la Direcció de la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona. Hem remeto al ja dit sobre la falta del Règim d’adscripció, i l’enorme buit legal que això comporta.

SOBRE L’OBLIGATORIETAT DE DUR A TERME UNA AUDITORIA EXTERNA SOTA LA DIRECCCIÓ DE LA INTERVENCIÓ GENERAL DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA:

Dir que els Estatuts que contemplen de forma adequada aquesta obligació són: 

AGÈNCIA LOCAL D’ENERGIA DE BARCELONA (article 19.2)

CONSORCI DEL BESÒS (article 17)

CONSORCI DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA (article 19.2)

CONSORCI CAMPUS DIAGONAL-BESÓS (article 25.3)

CONSORCI LOCALRET (article 29.5)

CONSORCI MERCAT DE LES FLORS (article 16.2)

 

CONSORCI DEL MUSEU DE LES CIÈNCIES NATURALS (article 21.1)

CONSORCI MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA (article 23.4)

 

Els Estatuts que no regulen, al parer d’aquest lletrat,  adequadament aquesta obligació són:

CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA Article 36: “De cada exercici comptable. Se’n farà una auditoria externa. El Consorci està subjecte a la fiscalització superior de la Sindicatura de comptes de Catalunya d’acord amb les competències d’aquest òrgan de fiscalització. “

 

COMENTARI O CONSIDERACIÓ: Hem remeto al ja dit sobre la falta del Règim d’adscripció. L’Auditor extern actua sota la Direcció de la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona”.

 

CONSORCI TURISME DE BARCELONA  (article 31.2: “Els comptes anuals del Consorci se sotmetran a auditoria externa. L’auditor extern serà nomenat pel Consell Executiu d’acord amb la legislació aplicable” 

COMENTARI O CONSIDERACIÓ: Falta determinar específicament que l’Auditor extern actua sota la Direcció de la Intervenció general de l’Ajuntament de Barcelona. Hem remeto al ja dit sobre la falta del Règim d’adscripció.

 

ONZENA PROPOSTA DE MODIFICACIÓ ESTATUTARIA GENERAL: RÈGIM PATRIMONIAL  (ARTICLE 122.5 LRJSP)

El règim de patrimonial es regula en els següents Articles dels seus Estatuts.

AGÈNCIA LOCAL D’ENERGIA DE BARCELONA (article 20)

CONSORCI TURISME DE BARCELONA (article 22)

CONSORCI DEL BESÒS (article 17 in fine)

CONSORCI DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA (article 16)

CONSORCI CAMPUS DIAGONAL-BESÓS (article 23)

CONSORCI LOCALRET (article 27)

CONSORCI MERCAT DE LES FLORS (article 14)

8-CONSORCI DEL MUSEU DE LES CIÈNCIES NATURALS  

9-CONSORCI MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA (article 25)

10-CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA 

 

La norma bàsica que regula el Règim patrimonial dels Consorcis la trobem al:

Article 122.5 LRJSP

“122.5 : Los Consorcios se regirán por las normas patrimoniales de la Administración pública a la que estén adscritos.”

 

 

la Normativa legal aplicable la trobem al Decret 336/1.988, de 17 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament del patrimoni dels ens locals. (DOGC núm. 1076 de 2-2-1988)

Malgrat no fer cap menció als Consorci, per analogia considero li són aplicables els preceptes bàsics de l’esmentat Decret.

Per exemple respecte a una qüestió tant important com és el tractament de l’adscripció de béns i drets patrimonials de servei públic en els Organismes Autònoms.

Capítol 4: Adscripció a Organismes Autònoms de béns (Article 92)

Article 92:

92.1: Els ens locals poden adscriure directament els béns de servei públic i els béns i drets patrimonials als organismes autònoms que creïn per al compliment dels seus fins.

92.2 : Els béns i els drets adscrits als organismes autònoms conserven la qualificació jurídica originària que els correspon.

92.3 : Els organismes autònoms que reben béns no adquireixen la seva propietat, i només s’atribueixen facultats per a la conservació i la utilització d’aquests per al compliment dels fins que es determinen en l’adscripció.

També és destacable la regulació de l’Inventari i l’obligació de protecció, conservació i defensa dels Béns:

Títol 4 : Conservació, protecció i defensa dels béns

Capítol 1 : Conservació




Capítol 2: Inventari. Article 100 :

Els ens locals han de portar un inventari general consolidat en el qual integrin mitjançant epígrafs i subepígrafs, amb els ajustaments necessaris per evitar duplicacions, els inventaris que comprenguin:

Article 104:

La comprovació s’ha d’efectuar sempre que es renoven la corporació, els òrgans de govern dels organismes autònoms o els ens amb personalitat pròpia dependents de l’ens local respecte als seus inventaris. El resultat s’ha de consignar al final del document, sens perjudici d’aixecar una acta addicional amb l’objecte d’establir les responsabilitats que es puguin derivar per als membres sortints i, al seu dia, per als entrants.  

I el tema de la responsabilitat patrimonial i les sancions aplicables que es regulen el Capítol 7:  Responsabilitats i sancions d’aquest Decret.

 

ESTATUTS CONSORCI DE L’AGENCIA LOCAL D’ENERGIA DE BARCELONA 

Article 20

20.1  El Patrimoni del C. pot estar constituït pels béns i drets que li aportin, adscriguin o cedeixin les entitats consorciades i pels que adquireixi o rebi per qualsevol títol. 

20.2. El Consorci administra i gestiona el béns  de domini públic i patrimonial que li hagin estat adscrits pels ens associats, sense perjudici que aquests conservaran la seva qualificació originària. 

 

Així mateix, les facultats de disposició del Consorci estan limitades a les finalitats estatutàries concretades en cada acord de cessió”.

   

ESTATUTS DEL CONSORCI DEL BESOS

Ve regulat a l’article 17 in fine

“El Consorci es regeix per les normes patrimonials de l’Ajuntament  de Barcelona”.

 

CONSORCI DE BIBLIOTEQUES DE BARCELONA (article 16)

1.- El règim patrimonial serà establert el la legislaciÓ de les administracions públiques coorresponents. En qualsevol cas, s’estarà a la normativa del règim local sense perjudici d’aplicar les disposicions establertes com a bàsiques per la Llei de Patrimoni de les administracions públiques.

2- El patrimoni estarà integrat pels seus béns i drets propis, per aquells de titularitat de les dues administracions  l’adscripció  o la cessió dels quals s’hagués acoordat o s’acoordi en el futur a favor del consorci, així com per aquells altres que li atribueixi qualsevol persona o entitat.

3- El patrimoni adscrit  cedit no alterarà la qualificació jurídica originària dels béns ni la seva titularitat. Com a criteri general, els bens inmobles de l’Ajuntament i de la Diputació no formarà part del patrimoni propi del Consorci. 

CONSORCI CAMPUS DIAGONAL-BESÓS (article 23) 

El patrimoni del C. està constituït pel béns i drets que pugui adquirir per qualsevol concepte. S’inclouran dins de dita categoria totls els edificis que es construeixin el el terreny adscrits o propietat del Consorci, tant per part del propi C.  o procedents de contractes , o convenis amb altres entitats públiques o privades. 

CONSORCI LOCALRET (article 27)

El patrimoni del C. , que podrà consistir en Béns i drets de qualsevol classe, quedarà reflectit al corresponent Inventari, que revisarà i aprovarà anualment el Consell d’Administració. 

CONSORCI MERCAT DE LES FLORS (article 14)

14.1.- Constitueix el Patrimoni del Consorci: 

a)El dret d’ús sobre l’espai escènic mercat de les Flors així com tota la seva infraestructura técnica, aportats per l’Ajuntament de Barcelona.

b)Els altres béns i drets que puguin aportar les entitats consorciades. 

c)Els béns i drets que adquiereixi  o rebi per qualsevol títol. 

14.2.- Per al compliment de les seves funcions, el C. pot tenir un patrimoni propi i separat de les administracions consorciades, format pel conjunt de béns, drets, obligacions i accions que adquireixi o s’incorporin. 

14.3.- El patrimoni del C. queda reflectit en l’Inventari corresponent que revisarà i aprovarà anualment el Consell General. 

14.4.- Els béns mobles i immobles de les entitats consorciades, destinats al servei del C., tenen el caràcter de cedit, per adscripció o cessió d’us , d’acord amb les condicions determinades en cada cas al títol corresponent. 

14.5.- El règim jurídic del patrimoni del C. i, en especial, el relatiu als béns de domini públic, és el que estableix la normativa de patrimoni d’ens locals.

8-CONSORCI DEL MUSEU DE LES CIÈNCIES NATURALS  

 No trobem (seuo) cap article que regula el seu Règim Patrimonial. 

 

9-CONSORCI MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA (article 25)

Per  complir les seves funcions, el C. pot comptar amb un patrimoni propi i separat de les administracions consorciades, format pel conjunt de béns, drets, obligacions i accions que adquireixi o li siguin incorporats. 

El patrimoni del C. queda reflectit en l’Inventari corresponent que revisarà i aprovarà anualment el Consell General. 

Els béns mobles i immobles de les entitats consorciades, destinats al servei del C., tenen el caràcter de cedits per adscripció o cessió d’us , d’acord amb les condicions determinades en cada cas al títol corresponent. 

14.5.- El règim jurídic del patrimoni del C. i, en especial, el relatiu als béns de domini públic, és el que estableix la normativa de patrimoni d’ens locals.




CONSORCI FIRA INTERNACIONAL DE BARCELONA 

No trobem (seuo) cap article que regula de  forma econòmica el seu Règim Patrimonial

CONSORCI DE TURISME DE BARCELONA (article 22)

1.- El patrimoni del Consorci està integrat per: 

1. El béns i drets de qualsevol classe que li aporten les entitats consorciades.

2. Els béns i drets de qualsevol classe que adquireixi o rebi per qualsevol títol. 

2.-El C. té la lliure disposició dels béns i drets de que sigui titular.

PROPOSTES DE MODIFICACIONS ESTATUTÀRIES

………….. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarios

Entradas populares de este blog

ELS DIARIS DE 1991

EL INTERROGATORIO

EL ASCENSOR